Abdülkâdir B. Ömer El-Bağdâdî ve Tahrîcü'l-Ehâdîs ve'l-âsâr Elletî fî Şerhi'l-Kâfiye adlı eseri (Tahkik ve inceleme)
Abdalqadir B. Omar Al-Baghdadi and his Takhrij al-Ahadis Wa al-Athar Allati fi Sharh al-Kafiya (Critical edition and analysis)
- Tez No: 600906
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİMETULLAH AKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tahric, Bağdâdî, Şerhu'l-Kâfiye, Hadith, Takhrij, Baghdadi, Sharh al-Kafiye
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Hadis, İslam'ın en temel kaynaklarından biri olması hasebiyle önemli bir konuma sahiptir. Asırlar boyunca hadis ilmine dair birçok çalışma yapılmış, farklı bakış açıları oluşmuştur. Bunun sonucunda hadisleri sahih, hasen, zayıf vb. açılardan ele alan ilim dalları oluşmuştur. Bunlara örnek olarak muhtelifü'l-hadis, garîbü'l-hadis, ilelü'l-hadis, cerh ve ta'dil gibi birçok hadisle alakalı ilim dalını dile getirebiliriz. Bu ilim dallarından biri de tahrîcü'l-hadis ilmidir. Tezimizde, Abdülkâdir b. Ömer el-Bağdâdî'nin“Tahrîcü'l-Ehâdîs ve'l-Âsâr Elletî fî Şerhi'l-Kâfiye”adlı eseri, o dönemde İslami ilimlerin bir bütün olduğu meselesi, Arap diline dair yazılmış eserlerde hadislerin istişhad vasıtası olarak kullanılması ve daha sonra bu hadislerin tahricinin yapılması ele alınmıştır. Abdülkâdir b. Ömer el-Bağdâdî, yaşadığı dönemin de etkisiyle birçok şehir dolaşmış; bu sayede pek çok ilim adamından ders almış ve derin bir ilmî kültüre sahip olmuştur. Konu edindiğimiz eserin dışında daha birçok alanda çalışma yapmış olması da bunu açıkça göstermektedir. Şam ve Mısır'da bulunduğu süre içerisinde birçok âlimden ilim tahsil etmiş, kendisini Arapça, Türkçe ve Farsça dillerinde geliştirerek eserler kaleme almıştır. Abdülkâdir b. Ömer el-Bağdâdî, konu edindiğimiz bu eserde Radî el-Esterâbâdî'nin“Şerhu'l-Kâfiye”adlı eserinde geçen hadislerin tahricini yapmış, asıl kaynaklarına işaret etmiş ve hadislerle ilgili bazı kısa bilgiler vermiştir. Bu eser günümüze dört nüsha halinde ulaşmıştır. Bu nüshalardan birincisi müellif hattı iken, ikincisi müellifin oğlu Muhammed b. Abdülkâdir b. Ömer el-Bağdâdî'ye, üçüncüsü Ahmed ed-Dilincâvî'ye aittir. Dördüncü nüshanın müelifinin ismi hakkında herhangi bir kayıt düşülmemiştir. Tezimizde, müellifin hadis ilmine dair bu çalışmasının tahkikini yapmak suretiyle hem Abdülkâdir b. Ömer el-Bağdâdî'nin hadisçiliğine hem de yaşadığı dönemdeki ilmi hayata ışık tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
The science of Hadith has an important place in Islamic theology because it is one of the main sources of Islamic knowledge. For this reason, over a period of several centuries, many studies have been produced and many different perspectives have been formed. As a result of this, many branches of Islamic disciplines have approached hadiths from different viewpoints. So, we can list many branches of knowledge related to hadith such as muhtelif al-hadith, garib al-hadith, ilel al-hadith jarh and ta'dil. One of these branches of knowledge is takhrij al-hadith. In our study, we examined the book“Takhrij al-Ahadis wa al-Athar Allati fi Sharh al-Kafiya”written by Abdulkadir b. Omar al-Baghdadi, the time when the İslamic studies was considered embody, the way how the hadiths were used as an evidence and later, how they were pointed to their original sources. He, influenced by the period in which he lived, traveled to many cities. He studied with many scholars and during his life, he gained a deep understanding of culture from a scientific perspective. The fact that he has works in fields other than the book we examined, clearly shows this. During his time in Shaam and Egypt, he was educated by many important scholars. He also improved himself in Arabic, Turkish and Persian languages and wrote many works in those languages. In this book, Abdulkadir b. Omar al-Baghdadi has examined the hadiths in Radi al-Esterabadi's work,“Sharh al-Kafiye”, pointed to the original sources, and gave some brief information about the hadiths. Four copies of this work have reached modern day. One of these copies was written by the author himself, while the second one was written by the author's son Mohammad b. Abdulkadir b. Omar al-Baghdâdî, and the third one by Ahmad ad-Dilincavi. But we are not aware about the writer of the fourth one. In this study, by analyzing the work of the author (which is related to hadith), we tried to give light to Abdulkadir al-Baghdadi's hadithism and the scientific life of the period in which he lived.