Koruma amaçlı imar planlarında arkeolojik rapor: Alabanda örneği
Archaeological report in conservation master plans: The case of Alabanda
- Tez No: 583659
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YALÇIN TAVUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Kamu Yönetimi, Archeology, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Koruma Amaçlı İmar Planı, Alabanda, Karia, 2863 Sayılı Yasa, Development Plan for Conservation, Alabanda, Karia, Law No. 2863
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Koruma amaçlı imar planları arkeolojik alanlar için çok önemlidir. Ortaya çıkarılan her türlü taşınmaz arkeolojik değer korunup gelecek nesillere aktarılırken belirli şartlar yerine getirilmelidir. Bu kapsamda geçmişten günümüze gelene kadar çıkarılan çeşitli yasalar irdelenerek arkeolojik açıdan anlatılmıştır. Alabanda antik kenti çıkarılan bulgularla Karia bölgesinin önemli bir antik kenti olduğunu kanıtlamıştır. Gelecekte de önemli bulgular vereceği yüzey araştırmalarıyla ortaya çıkmıştır. 1905 yılında Halil Ethem Bey tarafından başlatılan kazılar belirli aralıklarla süregelmiş, günümüzde ise Aydın Müzesi adına Doç. Dr.Ali Yalçın Tavukçu tarafından sürdürülmektedir. Kazılar sayesinde antik kentte birçok önemli yapı ortaya çıkarılmıştır. Bu önemli antik kent için bir koruma amaçlı imar planı örneği tezde hazırlanmıştır. Tez çalışması hazırlanırken yalnızca arkeolojik rapor olarak hazırlanmış 2863 sayılı yasa ve çeşitli ilke kararlarıyla belirlenen çerçevede düzenlenmiştir. Alabanda antik kenti ve bulunduğu bölge incelenip elde edilen bulgular harmanlanarak arkeolojik rapor hazırlanmıştır. Görsellerle desteklenip uygun bir arkeolojik rapor hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Conservation development plans are very important for archaeological sites. Certain conditions must be fulfilled when preserving the archaeological value and transferring to future generations. In this context, the various laws issued from the past to the present are examined and explained from the archaeological point of view. The ancient city of Alabanda proved to be an important ancient city of the Karia region with its findings. It was discovered in the future through important surveysExcavations initiated by Halil Ethem Bey in 1905 have continued at regular intervals, oday, on behalf of the Aydın Museum Assoc. Prof. Dr.Ali Yalçın Tavukçu Thanks to the excavations, many important structures were uncovered in the ancient city. An example of a conservation plan for this important ancient city was prepared in the thesis. Prepared as an archaeological report only organized in accordance with the law numbered 2863 and various principles. The archaeological report was prepared by examining the ancient city of Alabanda and its region. A suitable archaeological report was prepared and supported by visuals.