Yeni Assur yazılı belgelerinde savaş gerekçeleri
War justifications in Neo-Assyrian written documents
  1. Tez No: 1001401
  2. Yazar: ÇİĞDEM UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALETTİN KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Asur Devleti, Asur kaynakları, Yeni Asur Dönemi, Assyrian State, Assyrian resources, Neo Assyrian Period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Yeni Assur Krallığı'nda savaş gerekçeleri, kralların askeri seferlerini meşrulaştırmak amacıyla kullanılan yazılı belgelerde sıkça vurgulanan bir tema olmuştur. Ancak, bu belgelerde öne çıkan“Tanrı Assur'un emriyle”gibi kutsal gerekçeler, çoğunlukla savaşın arka planındaki asıl ekonomik ve idari amaçları gizlemektedir. Ninive, Dur-Şarrukin, Nimrud gibi önemli başkentlerin arşivlerinden çıkarılan çivi yazılı tabletler, anallar, saray kabartmaları ve stellerde yer alan metinler incelendiğinde, bu metinlerin birçoğunun kralın kahramanlığı üzerine kurgulanmış olduğu açıkça gözlemlenmektedir. Bu çalışma, Assur krallarının yazılı belgelerde sundukları savaş gerekçelerinin ötesine geçerek, savaşların sonuçlarına ve elde edilen somut kazançlara odaklanmaktadır. Krallar, savaşı sadece dini bir zorunluluk olarak değil, aynı zamanda başkentlerini inşa etmek, malzeme temin etmek, esir ve ganimet toplamak gibi daha dünyevi hedefler için bir araç olarak kullanmışlardır. Yazılı kaynaklar Assur krallarının savaşlarını tanrıların buyruğuyla yapılmış kutsal bir görev olarak tasvir etmesine rağmen, bu seferlerin ekonomik ve idari çıkarlar doğrultusunda gerçekleştirildiği görülmektedir. II. Assurnasirpal, III. Salmanassar, II. Sargon, Sanherib ve II. Assurbanipal'in yazıtları, savaşların yalnızca ele geçirme ve zaferle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda yeni başkentler için iş gücü ve inşaat malzemesi sağlamak, ganimet elde etmek, haraç toplamak amacıyla da düzenlendiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma, savaş gerekçeleri ile savaşların sonuçları arasındaki ilişkiyi inceleyerek, Assur Krallığı'nın ekonomik yapısının ve askerî stratejilerinin nasıl şekillendiğini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Yazılı belgelerde dile getirilen gerekçeler, krallığın genişleme sürecinde uyguladığı pragmatik ve kaynak odaklı politikaları açık biçimde yansıtmasa da savaşlardan elde edilen veriler bu politikaların temel yönelimlerini ortaya koymaktadır. Bu yaklaşım, Assur Krallığı'nın askeri, idari ve kültürel yapısını anlamamız açısından önemli bir bakış açısı sunmaktadır. Yapılan bu savaşlar aynı zamanda Assur Krallığı'nın ekonomisinin büyük bir kısmını oluşturduğunu da ortaya koymuştur. Kazanılan savaşlar Assur'a toprak, maddi kaynak, tehcir uygulaması ile büyük bir insan gücü kazandırmış, savaşa katılan askerlerin çıkarları için savaş alanında talana göz yumulmuştur. Savaşlar neticesinde Assur Krallığı büyümüş, ekonomisini güçlendirmiş, konumunu ve sınırlarını genişletmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Neo-Assyrian Kingdom, justifications for war constituted a frequently emphasized theme in written sources used to legitimize the military campaigns of the kings. However, sacred justifications highlighted in these texts, such as acting“by the command of the god Assur”often conceal the underlying economic and administrative objectives behind warfare. When the texts found on cuneiform tablets, annals, palace reliefs, and stelae uncovered from the archives of major capitals such as Nineveh, Dur-Sarrukin, and Nimrud are examined, it is clearly observed that many of these narratives were constructed around the glorification of royal heroism. This study goes beyond the war justifications presented by Assyrian kings in written sources and focuses on the outcomes of wars and the tangible gains obtained from them. The kings used warfare not only as a religious obligation but also to achieve more worldly goals, such as constructing their capitals, procuring materials, and acquiring captives and booty. Although written sources depict the wars of the Assyrian kings as sacred duties carried out by the command of the gods, it is evident that these campaigns were conducted in accordance with economic and administrative interests. The inscriptions of Ashurnasirpal II, Shalmaneser III, Sargon II, Sennacherib, and Ashurbanipal II demonstrate that wars were not limited solely to territorial acquisition and victory but were also organized to provide labour and construction materials for new capitals, to obtain booty, and to collect tribute. This study aims to analyse how the economic structure and military strategies of the Assyrian Kingdom were shaped by examining the relationship between war justifications and the outcomes of warfare. Although the justifications expressed in written sources do not explicitly reflect the pragmatic and resource-oriented policies implemented during the kingdom's expansion process, the data obtained from wars reveal the fundamental orientations of these policies. This approach offers an important perspective for understanding the military, administrative, and cultural structure of the Assyrian Kingdom. These wars also demonstrate that they constituted a major component of the Assyrian economy. Victorious campaigns provided Assyria with land, material resources, and a large labour force through deportation practices, and looting on the battlefield was tolerated in line with the interests of the soldiers participating in warfare. As a result of these wars, the Assyrian Kingdom expanded, strengthened its economy, and extended its position and borders.