Çoklu Zekâ Kuramına dayalı hazırlanan çalışma yapraklarının ortaokul 6.sınıf öğrencilerinin matematik başarılarına ve tutumlarına etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the worksheets prepared based on Multiple Intelligence Theory on mathematics achievements and attitudes of second grade 6th grade students
  1. Tez No: 583885
  2. Yazar: YAHYA ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zekâ Kuramı, Çalışma Yaprakları, Başarı, Tutum, Multiple Intelligence Theory, Worksheets, Success, Attitude
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, çoklu zekâ kuramına dayalı hazırlanan çalışma yapraklarının ortaokul 6. sınıf öğrencilerinin matematik başarıları ve matematiğe yönelik tutumları üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığını incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu 2017 – 2018 eğitim öğretim yılında Bingöl il merkezinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir ortaokulda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma yarı deneysel bir çalışma olup, kontrol gruplu ön test – son test modeline dayanmaktadır. Kontrol ve deney grupları bu ortaokulun 6. sınıflarındaki 4 şube arasından deneme sınav sonuçları dikkate alınarak rastgele seçilerek oluşturulmuştur. Kontrol grubunda 33 öğrenci, deney grubunda ise 34 öğrenci yer almıştır. Araştırmanın başlangıcında, araştırmacı tarafından hazırlanan ve alanında uzman eğitimcilerin yardımıyla tamamlanan matematik başarı testi ön test olarak deney ve kontrol grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Ayrıca, öğrencilerin matematiğe yönelik ön tutumlarını belirlemek amacıyla İnan (2007) tarafından hazırlanan matematik tutum ölçeği yeniden düzenlenerek deney ve kontrol grubundaki öğrencilere uygulanmıştır. Haftada 5 ders saati olarak planlanan bu çalışma, toplam 30 ders saati sürmüştür. Araştırmada, deney grubuna çoklu zekâ kuramına dayalı hazırlanan çalışma yaprakları ile öğretim yapılırken; kontrol grubuna müfredat programına dayalı öğretim yapılmıştır. Araştırmanın sonunda matematik başarı testi ve matematiğe yönelik tutum ölçeği son test ve son tutum ölçeği olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; tanımlayıcı istatistikler, bağımlı ve bağımsız t-testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerinin matematik başarı testi ön test puanlarının birbirine yakın olduğu ve anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. Ancak uygulama sonrasında öğrencilerin matematik başarı testi son test puanlarına bakıldığında, deney grubu öğrencileri lehine anlamlı bir farklılığın oluştuğu görülmüştür. Deney ve kontrol grubu öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarından elde edilen bulgulara göre ise, hem uygulama öncesi hem de uygulama sonrası iki grup arasında anlamlı bir farklılığın oluşmadığı görülmüştür. Benzer şekilde cinsiyet değişkenine göre de anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Bu sonuçlara göre, çoklu zekâ kuramına dayalı hazırlanan çalışma yapraklarının öğrencilerin matematik başarılarını artırdığı ancak matematiğe yönelik tutumlarına etki etmediği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine whether the worksheets prepared based on multiple intelligence theory have a significant effect on the mathematics achievement and attitudes of middle school 6th grade students. The study group of the study consists of students studying in a secondary school affiliated to the Ministry of National Education in Bingöl city center in 2017 - 2018 academic year. The research is a quasi - experimental study and it is based on pre - test and post - test model with control group. The control and experimental groups were randomly selected from the 4 branches in the 6th grades of this secondary school, taking into account the results of the trial exams. There were 33 students in the control group and 34 students in the experimental group. At the beginning of the study, the mathematics achievement test prepared by the researcher and completed with the help of expert educators was applied to the students in the experimental and control groups as a pre-test. In addition, in order to determine the preliminary attitudes of students towards mathematics, the mathematics attitude scale prepared by İnan (2007) was reorganized and applied to the students in the experimental and control groups. This study, which was planned as 5 lessons per week, lasted 30 lessons in total. In the research, while teaching the experimental group with worksheets prepared based on multiple intelligence theory; control group based on curriculum. At the end of the study, mathematics achievement test and attitude scale towards mathematics were applied as post-test and post-attitude scale. The data obtained from the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). In the analysis of the data; Descriptive statistics, dependent and independent t-tests were used. According to the findings of the study, it is seen that there is a significant difference between the pre-test scores of the mathematics achievement test of the groups in the experiments and controls. However, it is seen that there is a significant difference in favor of the experimental group when the math achievement test post-test scores are examined. According to the findings obtained from the attitudes of the experience and control group planning towards mathematics, it is seen that there is no significant difference between the two groups both before and after the application. Similarly, there was no difference in terms of gender. According to these results, according to the results obtained with the participation of the results of employees in a system planned according to multi-intelligence theory, it is said that it does not affect their attitudes towards mathematics in increasing time according to the results.