Investigating the effects of parental psychological control, perceived parental warmth and strict control/supervision on emotional abuse in romantic relationships
Romantik ilişkilerdeki duygusal istismarda psikolojik kontrolün, ebeveyn sıcaklığının ve sıkı kontrol/denetimin etkilerinin incelenmesi
  1. Tez No: 583986
  2. Yazar: SILA DENİZ BEYARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA UZER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Kontrol, Ebeveyn Sıcaklığı, Sıkı Kontrol/Denetim, Duygusal İstismar, Psychological Control, Parental Warmth, Strict Control/Supervision, Emotional Abuse
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: TED Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, geç ergenlik döneminde romantik ilişkilerdeki duygusal istismarda psikolojik kontrolün, ebeveyn sıcaklığının ve sıkı kontrol/denetimin etkilerini incelemiştir. Hayatı boyunca en az altı ay romantik bir ilişki yaşamış iki yüz otuz üniversite öğrencisi Demografik Bilgi Formu, Psikolojik Kontrol Ölçeği (PKÖ), Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği (ÇYTÖ), Önceki Yıllarda Maruz Kalınmış İstismar Bilgisi Formu ve Duygusal Taciz Ölçeği'ni (DTÖ) doldurmuştur. Moderasyon analizi sonuçları, ebeveyn psikolojik kontrolü, ebeveyn sıcaklığı ve sıkı kontrol/denetimin arasındaki üç yönlü etkileşimin duygusal istismar üzerindeki etkisinin anlamlı olduğunu göstermiştir. Yani, ebeveyn psikolojik kontrolü, ebeveyn sıcaklığının hem orta hem de yüksek derece olduğu, ancak sıkı kontrol / denetimin düşük olduğu zamanlarda duygusal istismara maruz kalmayı yordamıştır. Bulgular, psikolojik kontrolün, geç ergenlerin romantik ilişkilerinde maruz kaldığı duygusal istismarın üzerindeki olumsuz etkilerini yalnızca ebeveyn sıcaklığının orta ve yüksek olduğu ve aynı zamanda ebeveynlerin çocukluk döneminde uygunsuz davranışlar için uygun davranış kontrolü ve izleme sağlamadığı durumlarda arttırdığını göstermektedir. Bu çalışma, çocukluk döneminde algılanan ebeveyn psikolojik kontrolü ve ebeveyn tutumları deneyimlerinin geç ergenliğe nasıl aktarıldığını ve bu nedenle ergenlerin romantik ilişkilerinde duygusal istismar deneyimlerini nasıl etkilediğini anlamamıza önemli ölçüde katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the effects of parental psychological control, parental warmth and parental strict control/supervision on emotional abuse victimization in romantic relationships. Two hundred thirty university students, who have ever had a romantic relationship for at least six months, filled out Psychological Control Scale (PCS), Parenting Styles Questionnaire (PSQ), Earlier Abuse Experience Information Form (EAEIF) and Emotional Abuse Questionnaire (EAQ). Moderation analysis indicated that three-way interaction between parental psychological control, warmth and strict control on emotional abuse was significant. More specifically, parental psychological control predicted emotional abuse victimization when parental warmth was both moderate and high, but when strict control/supervision was low. The findings indicate that parental warmth exacerbates the negative effects of psychological control on emotional abuse victimization in romantic relationships of late adolescents only when parents do not provide enough behavioral control and monitoring for inappropriate behaviors during childhood. The present study significantly contributed to our understanding of how perceived childhood experiences of parental psychological control and parental attitudes are transferred to late adolescence, and therefore affect adolescents' current experiences of emotional abuse in their romantic relationships.