Sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersinde kullandıkları yöntem ve teknikler ile dersin öğretiminde karşılaştıkları sorunlar: Muş ili örneği
Methods and techniques of primary school teachers used in social studies and problems of the course: A sample of Muş province
  1. Tez No: 583987
  2. Yazar: SEYİTHAN HAS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MİNDİVANLİ AKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler dersi, sınıf öğretmeni, öğretim yöntem ve teknikleri, Social studies course, primary school teacher, teaching methods and techniques
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Araştırmanın temel amacı, sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersinde kullandıkları yöntem ve teknikleri belirleyerek dersin öğretiminde karşılaştıkları sorunları tespit etmek ve olası sorunlara ilişkin çözüm önerileri geliştirmektir. Yöntem: Araştırma“Durum Çalışması”deseninde hazırlanmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme ve gözlem formu kullanılmıştır. Çalışma grubunu Muş ili merkez ilçesine bağlı ilkokullar ve bu okullarda görev yapan on iki 4.sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada on iki sınıf öğretmeni ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış, görüşme yapılan sınıf öğretmenleri arasından dört sınıf öğretmeni ise 10'ar saatten toplamda 40 ders saati gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak çözümlenmiştir. Bulgular: Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersinde kullandıkları yöntem ve teknikler ile dersin öğretiminde karşılaştıkları sorunları alanyazında yer alan ilgili araştırmalarla örtüşecek şekilde ifade ettikleri ve çoğunlukla anlatım ve soru-cevap yöntemlerini kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrenciyi merkeze alan yöntem ve teknikleri yeterince kullanmadıklarını ifade eden öğretmenlerin, bu durumu, ders müfredatını belirlenen plana göre tamamlamak zorunda olmaları, öğrenci sayısının fazla olması, ekonomik sorunlar gibi nedenlere dayandırdıkları tespit edilmiştir. Yapılan gözlemlerde öğretmenlerin kullandıkları yöntemler ile dersin öğretiminde karşılaştıkları sorunlara yönelik görüşleri ile örtüşen bulgular benzerlik göstermekle birlikte, öğretmenlerin anlatım yöntemi dışında, çoğunlukla diğer yöntem ve tekniklere yönelik ders öncesi hazırlık yapmadıkları, yöntem ve teknikleri yüzeysel bir biçimde uygulamaya çalıştıkları görülmüştür. Sonuç: Sınıf öğretmenlerinin sosyal bilgiler dersinde yöntem çeşitliliğine çoğunlukla yer vermedikleri, anlatım ve soru-cevap yöntemlerini sıklıkla kullandıkları, aktif öğretim yöntem ve teknikerini ise çeşitli nedenlerden dolayı kullan(a)madıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The main purpose of the research is to determine the methods and techniques used by the primary school teachers in the Social Studies course and to identify the problems encountered during the course and to develop solutions for the possible problems. Method: The research was prepared in the“Case Study”. Semi-structured interview and observation form was used as data collection tool. The study group consists of primary schools and 12 fourth grade teachers working in the central district of Muş province. Semi-structured interviews were conducted with 12 primary school teachers and among the primary school teachers interviewed, four primary school teachers were observed to have a total of 40 teaching hours per 10 hours. The data obtained from the semi-structured interview and observation form were analyzed by content analysis. Findings:According to the findings of the study, it was found that primary school teachers expressed the methods and techniques and problems encountered in the social studies course in a way that was consistent with the related researches in the literature and they mostly used narration and question and answer methods. Teachers who do not use the methods and techniques centered on the students have to complete this situation according to the plan, the number of students and economic problems. It was determined that they are based. Although the observations made by the primary school teachers were similar to the methods and techniques used and their views about the problems encountered, they were similar. In addition to the expression method, primary school teachers mostly did not a preparation for other methods and techniques and tried to apply the methods superficially. Results: It was found that primary school teachers mostly did not include the diversity of methods in social studies course, they frequently used narration and question and answer methods, and they did not use active teaching methods and techniques for various reasons.