Poli(maleik anhidrit-alt-1-okten) kopolimerinin makrodallanmış türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of macro-branched derivatives of poly(maleic anhydride-alt-1-octene) copolymers
  1. Tez No: 584069
  2. Yazar: ŞEYMA AYTAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİDAYET MAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makrodallanmış, maleik anhidrit, 1-okten, hekzilamin, dekilamin, aşılı kopolimer, Macro-branched, maleic anhydride, 1-octene, hexylamine, decylamine, grafted copolymer
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, amacımıza uygun aşı kopolimerler elde etmek için poli(Maleik Anhidrit-alt-1-Okten) kopolimeri değişik mol oranlarında hekzil amin ve dekil amin ile aşılanıp, elde edilen aşı kopolimerlerin yapı karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Kopolimerin sentezi, 1,4-dioksan çözücüsünde, başlatıcı olarak benzoil peroksit kullanılarak 70 ℃'de 24 saatte gerçekleştirilmiştir. Aşılama işlemi, yine 1,4-dioksan çözücüzünde hekzil amin ve dekil amin kullanılarak yapılmıştır. Sentezlenen kopolimer ve aşılı türevleri saflaştırılıp vakum altında kurutulduktan sonra karakterizasyon işlemleri yapılmıştır. Karakterizasyon aşamasında FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR yöntemleriyle sentezlenen polimerlerin yapıları aydınlatılmıştır. Titrasyon yöntemiyle, asit sayıları ve aşılama oranları belirlenmiştir. Vizkozimetrik davranışlar takip edilmiş ve aşılama ile intrinsik vizkozitenin arttığı bulunmuştur. TGA ve DSC metodlarıyla polimerlerin termal davranışları incelenmiş ve aşılama ile termal kararlılığın azaldığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, poly(maleic anhydride-alt-1-octene) copolymer was grafted with hexylamine and decylamine at different ratios to obtain graft copolymers suitable for our purposes and the structure characterization of the obtained graft copolymers were investigated. The synthesis of the copolymer was carried out in 1,4-dioxane at 70 ℃ in 24 hours using benzoyl peroxide as the initiator. The grafting process was carried out using a hexyl amine and a decyl amine in a 1,4-dioxane. The synthesized copolymer and its grafted derivatives were purified and dried under vacuum, followed by characterization. In the characterization stage, the structures of synthesized polymers were elucidated by FT-IR, 1H-NMR and 13C-NMR methods. Acid numbers and grafting degrees were determined by titration method. Viscosimetric behaviors were followed and it was found that the intrinsic viscosity increased with grafting. The thermal behavior of polymers was investigated by TGA and DSC methods and it was understood that the grafting decreased thermal stability.