Türkiye manyezit yataklarından çeşitli magnezyum bileşiklerinin hazırlanması
The Preparation of some magnesium compounds from natural magnesite beds in Türkiye
- Tez No: 58415
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN SOLAK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Türkiye Manyezit Cevherleri, Magnezyum Tuzu, X-ışınları Toz Difraksiyonu Analizi
 - Yıl: 1997
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Doktora Tezi TÜRKİYE MANYEZİT YATAKLARINDAN ÇEŞİTLİ MAGNEZYUM BİLEŞİKLERİNİN HAZIRLANMASI A. Hakan AKTAŞ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Güleren Özkan 1997 Sayfa 114 Jüri: Doç. Dr. Güleren ÖZKAN Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Doç. Dr. Şahinde DEMİRCİ Bu çalışma, Türkiye'de bol miktarda bulunan ve yeterli saflıkta olan manyezit yataklarından, bazı önemli magnezyum tuzlarının laboratuar koşullarında üretimi amacıyla yapılmıştır. Bu nedenle önce cevher araştırması yapılmış ve tesbit edilen cevherler içerisinde en uygun olanın Eskişehir Bölgesi manyezitleri olduğu " belirlenerek deneylerde bu cevher kullanılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde manyezit cevherinin kimyasal analizleri manyezit standardına uygun şekilde yapılmış ve sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Mg(N03)2.6H20, Mg(CH3COO)2.4H20, MgC104.6H20 gibi bazı önemli magnezyum tuzları laboratuar koşullarında hazırlanmıştır. Hazırlanan her bir tuzda anyon, katyon ve kristal suyu analizleri yapılmıştır. Tuzun kristal yapısı ise X-ışınları toz difraksiyon analizi ile belirlenmiştir. Tuzların hazırlanması sürecinde temel safsızlıkların en önemlisi olan Fe2+, Fe+3 iyonlarının ortamdan uzaklaştırılması, bizzat MgO kullanılarak sağlanmıştır. Ancak bu şekilde hazırlanan tuzların yeterince saf olduğu ve istenen kristal yapısında oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE PREPARATION OF SOME MAGNESIUM COMPOUNDS FROM NATURAL MAGNESITE BEDS IN TURKEY A. Hakan AKTAŞ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor : Assc. Prof. Dr. Güleren ÖZKAN 1997, Pages 114 Jury : Assc. Prof. Dr. Güleren ÖZKAN Prof. Dr. Ali Osman SOLAK Assc. Prof. Dr. Şahinde DEMİRCİ This work has been carried out with the aim of producing certain important magnesium salts from the satisfactory purity magnesite beds which are abundant in Turkey, under the laboratory conditions. First, the analysis of the ores has been done, then the magnesite in the vicinity of Eskişehir which is the most appropriate one among the sources determined, have been used in the experiments. In the first part of the study, the chemical analysis of the magnesite ore was done according to the Magnesite Standards and the results obtained was evaluated statistically. In the second part of the study, certain important magnesium salts such as Mg(N03)2.6H20, Mg(CH3COO)2.4H20, Mg(004)2,6H20 salts have been prepared under the laboratory conditions. The determination of anion, cation and crystalline water of each salt prepared have been done. The crystalline structure of salts was determined by using X-ray diffraction analysis. During the preparation of salts, the main impurity ions, Fe2+, Fe3+ were discarded by using MgO itself, this way the salts produced have been obtained in the satisfactory purity and convinient crystalline structure. Key Words : Turkish Magnesite Ore, Magnesium salts, X-Ray Difraction Analysis.