Ankara Kent yeşil kuşak çalışmalarının yabancı ülke örnekleri açısından irdelenmesi ve yeşil kuşak sistemi için öneriler
An Analytical insiht into green belt studies in Ankara comparing with foreign countries and proposals for an efficient green belt system
- Tez No: 58416
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL ÖZTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: green belt, open space planning, landscape planning, greenway, Ankara
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, batı ülkelerinden seçilen yeşil kuşak çalışmaları ile Ankara kenti yeşil kuşak çalışmaları karşılaştırılarak Ankara kenti yeşil kuşak sistemi için temel çerçeve ve önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Batı ülke örnekleri ve peyzaj planlama disiplinindeki gelişmelerin yeşil kuşak kavramına etkileri incelenerek, yeşil kuşak kavramı, rolü ve amaçları yeniden tanımlanmıştır. Oluşturulan bu temel tanımlar ile Ankara kentinin planlama deneyimleri, yürütülmekte olan yeşil kuşak ağaçlandırma çalışmaları ve kentin doğal ve kültürel potansiyeli değerlendirilmiştir. Ankara kentinde yürütülen yeşil kuşak ağaçlandırma çalışmalarında, yeşil kuşak kavramının ele alınış biçimi ile oluşturduğumuz yeşil kuşağın rolü ve amaçları örtüşmemektedir. Yeşil kuşak, kentleri çevreleyen açık alanların nerede ve kimler için yer alacağını sorgulayan; uygulama, yönetim biçimlerini kurgulayan bir açık alan planlama aracıdır. Yeşil kuşak, kentsel alandan kırsal alana uzanan şebekelenmiş açık alanlar dizisidir. Bu dizi, bir yandan kentsel alandan11 kırsal alana geçişi, bir yandan da açık ve yeşil alan sisteminin oluşmasını sağlar. Böylelikle kentsel gelişimin yönlendirilmesine katkıda bulunurlar. Bu tanım temel çerçeveyi oluşturmuştur. Bu yaklaşım ile makro düzeyde Ankara kenti yeşil kuşak sistemi için öneriler oluşturulmuştur. Öneriler iki kısımda ele alınmıştır. İlk kısımda, yeşil kuşak kavramına nasıl yaklaşılması gerektiği ile ilgili, ikinci kısımda ise potansiyel alanları içine alan öneri yeşil kuşak lekesi sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: yeşil kuşak, açık alan planlaması, peyzaj planlaması, yeşil yol, Ankara.
Özet (Çeviri)
This study aims to compare selected green belt studies with ongoing studies in Ankara and to develop conceptual framework and proposals for Ankara Green Belt System. The aim, role and development of green belts are investigated by analysing the example studies. There is no conceptual framework seems to provide for either urban open / green space or green belt applications in Ankara. The existing green belt afforestration scheme does not quite fit into the definition of“green belts'”or“green ways”in their isolated and disconnected designation. Green belt is an open space planning instrument. As a series of open spaces, green belt provides a transition from urban spaces to rural areas. In this manner, green belts make a contribution to canalize the urban development. In this study with this approach, a conceptual framework and a scenario for Ankara Green Belt System are proposed.