Anonim ortaklıkta genel kurulu toplantıya davet
Invitation of the general assembly to a meeting in a join stock company
- Tez No: 584165
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Anonim Ortaklık, Genel Kurul, Genel Kurul Toplantısı, Davet Prosedürü, Davet Yetkilileri, Joint Stock Company, General Assembly, General Assembly Meeting, Invitation Preparations, Invitation Officials
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Günümüzde sermaye ortaklıkları içerisinde uygulama alanı en geniş olan, ticaret yaşamında oldukça önemli bir yeri bulunan ve bu sebeple de en fazla yasal düzenlemeye ihtiyaç duyan ortaklık türü, anonim ortaklıktır. Genel kurul ise ortaklığın işleyişi hakkında pay sahiplerinin bilgi aldığı, ortaklıkla ilgili önem arz eden konuların görüşüldüğü, müzakere edildiği ve kararların alındığı zorunlu bir organdır. Bu durum ortaklığın işleyişi bakımından hayati önemi bulunan genel kurulun önemini artırmaktadır. Bu sebeple toplantılarının yapılması, toplantıların hazırlığı, pay sahiplerinin bu toplantılara davet edilerek tüm pay sahiplerinin yapılacak olan toplantılardan haberdar edilmesi ve bu sayede pay sahiplerinin en önemli haklarından biri olan genel kurul toplantılarına katılma haklarının etkin bir şekilde kullanmalarının sağlanması amaçlanmış, bu amaçla da genel kurulun toplantıya davet edilmesi konusunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda oldukça ayrıntılı yasal düzenlemelere yer verilmiştir. Bu çalışmamızda anonim ortaklıkta organların tanımı yapıldıktan sonra bir organ olarak genel kurulun tanımı, özellikleri, yetkileri ve türleri incelenmiş, ardından yasal düzenlemeler çerçevesinde anonim ortaklıkta genel kurulu toplantıya davet yetkisi bulunan kişi ve organlar incelenmiş, son olarak genel kurulu toplantıya davet prosedürü, toplantı gündeminin belirlenmesi ve diğer davet hazırlıklarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, Joint Stock Company is the partnership having the most extensive application area and that has an important place in the business sector and because of that is the partnership which needs the most legal regulations. The General Assembly is a necessary organization where the shareholders learn information of the process of the joint stock company and where important matters about the joint stock company is discussed, negotiated and finalized. This situation increases the significance of the General Assembly that has a vital importance in Joint Stock Company. Because of these reasons, it is aimed that the meetings are conducted and the shareholders are invited so that all of the shareholders are aware of these meetings and in this way, the participation of the shareholders into these General Assembly meetings, which is one of their most important rights, is efficiently provided. For this purpose, the invitation of the General Assembly to the meeting has been extensively included in the Turkish Commercial Code (TCC) Numbered 6102. In our work, after the definition of the bodies of the joint stock company has been made, the definition, features, powers and types of the General Assembly has been examined. Afterwards, the people and bodies that have the right to convene the General Assembly in terms of legal regulations have been examined and finally the convening procedure of the General Assembly, the agenda settings and other invitation preparations have been mentioned.