Amatör koroların toplumsal işlevlerinin değerlendirilmesi; Eskişehir Odunpazarı Halk Eğitimi Merkezi Türk Sanat Müziği Korosu örneklemi
Evaluation of social functions of amateur choirsampling of Eskişehir Odunpazarı Public Education Center Turkish Classical Music Choir
- Tez No: 584166
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ TUTUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik, Amatör Koro, Toplumsallaşma, Halk Eğitim, Eskişehir, Music, Amateur Choir, Socialisation, Public Education, Eskisehir
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu araştırmanın amacı, amatör koroların toplumsal işlevleri ve bu koroların Türk kültür eğitim ve sanatına olan katkılarını, Eskişehir Odunpazarı Halk Eğitimi Merkezi Türk Sanat Müziği korosu örneğini ele alarak incelemek, bu tür koroların devamlılığını sürdürebilmeleri için gerekli koşulların neler olduğunu saptamak ve yapılan görüşme formlarıyla durum değerlendirmesi yapmaktır. Araştırma genel çerçevesi, amacı ve yöntemi bakımından nitel bir çalışmadır. Gözlem ve kaynak tarama yöntemi ile amatör korolar ve işlevleri (örnek koro üzerinde çalışılarak) belirlenmeye çalışılmıştır. Örnek olarak Eskişehir Odunpazarı Halk Eğitimi Merkezi Türk Sanat Müziği Korosunun seçilme sebebi ise ulaşılabilen bilgiler doğrultusunda Türkiye' de Üsküdar Musiki Cemiyetinden sonra istikrarlı bir şekilde ara vermeden 44 yıldır aynı eğitimci ile çalışmalarına devam eden ikinci amatör koro olmasıdır. Bu çalışmanın; yaklaşık yarım asırdır başarılı bir şekilde ayakta kalan koro örneği ile yapılan değerlendirmeler neticesinde, diğer amatör korolara da yol göstereceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of amateur choirs on people and their contribution to public musical culture in their home cities by considering Eskisehir Odunpazarı Public Education Center Turkish Classical Music Chorus as the example. This is also qualifies as a study that shows which attributes individuals attach importance when they joining a choir, reasons of joining a choir and also shows the choir members' profile considering age and profession. Nowadays as a result of rising interest to amateur choirs, these groups' quantity is rapidly increasing. The Eskisehir Odunpazarı Public Education Center Turkish Classical Music Chorus was chosen for it's conductor who has been training for 44 years without a break. I'm giving thanks to my advisor Ins. Dr. Yavuz Tutuş, Ins. Prof. Dr. Yıldırım Aktaş, Assoc. Prof. Dr. Halis Adnan Arslantaş, Sociologist Gülay Dürüktaş and Conductor and Trainer of Eskisehir Odunpazarı Public Education Center Turkish Classical Music Chorus Hüseyin Erbay.