Anonim şirketlerde pay sahibinin genel kurulu toplantıya çağırma yetkisi
- Tez No: 501448
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, İşletme, Law, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Anonim şirket, genel kurul, genel kurul toplantısı, toplantı daveti, tek bir pay sahibi, yönetim kurulu, Joint stock company, general assembly, general meeting, call for a meeting, one single shareholder, board of directors
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Anonim şirketlerde genel kurul TTK' da iki zorunlu organdan bir tanesidir. Genel kurul, pay sahiplerinden meydana gelmekte ve pay sahipleri bir araya gelerek şirket faaliyetleri hakkında karar almaktadır. Genel kurulun bir araya gelerek karar alabilmesi için ise yasada kendisine yetki verilen kişilerce olağan ve olağanüstü toplantılara davet edilmesi gerekir. Anonim ortaklıkta şirket faaliyetlerinin devamlılığı esas olduğundan yasal mevzuata uygun bir şekilde toplantıların gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Toplantıların gerçekleşebilmesinin ön koşulu ise anonim ortaklık genel kurulunun usule uygun bir şekilde toplantıya davet edilmesidir. Bu yetki asli olarak TTK m. 410/1 kapsamında yönetim kuruluna aittir. Ancak yönetim kurulunun devamlı olarak toplanamaması, toplanmasına rağmen toplantı yeter sayısının oluşmasına imkan bulunmaması veya mevcut olmaması hallerinde yönetim kurulu tarafından yerine getirilecek çağrı yetkisi TTK m. 410/2 kapsamında pay sahiplerine verilmiştir. Pay sahiplerine tanınan bu yetki ile şirketin devamlılığı sağlanacak, şirket feshinin önüne geçilecek ve daha bir çok soruna da çare olacaktır. Ancak TTK m. 410/2 kapsamında tek bir pay sahibinin anonim ortaklık genel kurulunu toplantıya çağırma yetkisinin doğması için aranan ön koşulların çerçeve olarak belirlenmiş olması ve içeriğinin yeterince açık olmaması, pay sahibine tanınan bu yetkinin çerçevesinin ayrıntılı olarak çizilmemiş olması ve mahkemeden alınacak izin ile ilgili usul hükümlerine yer verilmemiş olması sorun teşkil etmektedir. Bu çalışmada anılan hüküm çerçevesinde uygulamada karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri getirilmektedir.
Özet (Çeviri)
General meeting of shareholders in joint stock companies is one of the two mandatory bodies required by TCC. The general meeting consists of shareholders and these convening shareholders take resolutions about the company activities. In order to convene and take resolutions, the general assembly must be called for annual and extraordinary meetings by the persons authorized by law. Given the continuity of company activities is fundamental in joint stock companies, the meetings must be held in compliance with legislation. A due invitation for the joint stock company's general meeting forms a prior condition to hold the meetings. This power essentially belongs to the board of directors pursuant to Art.410/1 of TCC. However, in the events that the board of directors persistently fails to convene; or even if convened, it is not possible to reach the quorum for meeting or the quorum is not present, the invitation authority to be exercised by the board of directors is granted to the shareholders under Art.410/2 of TCC. This authority granted to shareholders will ensure the continuity of the company, the prevention of dissolution of company and also will be a solution for many other problems. However, the facts that the preconditions required for one single shareholder's authority to call joint stock company's general assembly meeting are determined only as a framework and their substance is not clear enough and the provisions of procedure regarding the permission of judge are not mentioned still constitute problems. In this study, certain solutions for the problems faced in practice are proposed within the context of the above said provision.