Bankacılık sektöründeki katılım bankalarının finansal performanslarının karşılaştırılması:Türkiye örneği
Comparision of financial performance of participation banks in banking sector:The example of Turkey
- Tez No: 584183
- Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Performans, Katılım Bankaları, Topsis Yöntemi, Financial Performance, Participation Banks, Topsis Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Ülke ekonomisini ayakta tutan finans sektörü ve bu sektörde dengeyi sağlayan da bankalardır. Katılım bankaları da bu sektörde gün geçtikçe daha da güçlü bir şekilde yerini almaktadır. Sadece İslam ülkelerinde değil, dünyada yaygınlık gösteren Katılım bankaları, Türkiye'de de artık kalıcı bir yer edinmiştir. Bu çalışmada; katılım bankacılığı kavramının tanımı, felsefesi, özellikleri, tarihi, ortaya çıkış nedenleri, amaçları, önemi, hizmetleri, türleri, katılım bankalarının fon kaynak ve kullanımları, katılım bankalarının ekonomiye etkileri ve sorunlarından bahsedilmiştir. Türkiye'de faaliyet gösteren beş katılım bankasının performansları karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma 2010 – 2017 yıllarını kapsamaktadır. Bu kapsamda beş bankanın Türkiye Bankalar Birliğindeki rasyo verilerinden yararlanmıştır. Analizde Topsis yöntemi kullanılarak, seçilen 28 rasyo ile analiz tamamlanmıştır. Analiz sonucunda bankalar, aldıkları puana göre sıralanmıştır. En yüksek puanı alan banka birinci sırada, en düşük puanı alan banka ise beşinci sırada yer almıştır.
Özet (Çeviri)
It is the financial sector that maintains the economy of the country and it is the banks that provide the balance in this sector. Participation banks are becoming more and more powerful in this sector. Participation banks, which is widespread in the world, not only in Islamic countries, also now has a permanent place in Turkey. In this study; the definition of banking concept, philosophy, features, history, occurrence causes, objectives, services, types, funding sources and uses of participation banks, besides, its effects on the economy and its problems are mentioned. Performances of five participation banks operating in Turkey are compared. The comparison involves the years 2010-2017. In this range, data from Association of Participiation Banks of Turkey of the five banksa re obtained for rations. The analysis is completed with 28 selected ratios using the Topsis Method in the analysis. As a result of the analysis, the banks are ranked according to their scores. The bank with the highest score is in the first place and the bank with the lowest score is the fifth.