Mangan (III)'ün bazı amino asitlerle komplekslerinin hazırlanması ve yapılarının aydınlatılması
The preparation of complexes of manganese(III) with some amino acids and investigation of their structures
  1. Tez No: 58421
  2. Yazar: İFFET ŞAKIYAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECLA GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Amino asit Schiff bazları, Mangan(III) kompleksleri, Amino asit kompleksleri, Amino acids Schiff bases, manganese(III) complexes, Amino acid complexes
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Doktora Tezi MANGAN(ÜI) ÜN BAZI AMİNO ASİTLERLE KOMPLEKSLERİNİN HAZIRLANMASI VE YAPILARININ AYDINLATILMASI İffet ŞAKIYAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Necla GÜNDÜZ 1997, Sayfa: 126 Jüri : Prof. Dr. Necla GÜNDÜZ Prof. Dr. Adem KILIÇ Doç. Dr. Hamza YILMAZ Bu çalışmada mangan(III) asetatın glisin, L-alanin, L-fenilalanin, L-histidin, L-triptofan ve L-threonin gibi bazı amino asitlerle kompleksleri hazırlanmaya çalışıldı. Bunun için amino asitlerin 2-hidroksi-l-naftaldehit ile Schiff bazları sentezlendi ve bu Schiff bazı ligandlanyla mangan(III) kompleksleri elde edilmek istendi. Komplekslerin sentezinde en iyi sonuç Template yöntemi ile alındı. Sentezlenen Schiff bazlarının ve komplekslerinin yapılan element analizi, İR, UV spektrofotometrik, 1H-, 13C-NMR spektroskopik analiz yöntemleri, magnetik süsseptibilite ve TG-DTA ölçümleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Ph.D.Thesis THE PREPARATION OF COMPLEXES OF MANGANESE(HI) WITH SOME AMINO ACIDS AND INVESTIGATION OF THEIR STRUCTURES İffet ŞAKIYAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Necla GÜNDÜZ 1997, Page: 126 Jurry: Prof. Dr. Necla GÜNDÜZ Prof. Dr. Adem KILIÇ Doç. Dr. Hamza YILMAZ In this work it has been tried to obtain some manganese(III) complexes with some amino acids such as glycine, L-alanine, L-phenylalanine, L-histidin, L-tryptofan and L-threonin. To verify this, Schiff bases of the amino acids have been synthesized by the reaction of 2-hydroxy-l-napthaldehyde and tried to get their manganese(III) complexes with manganese(III) acetate. It was seen that the best results could be obtained by using Template method. The structure of the Schiff bases and the complexes were investigated by elemental analyses, IR, UV spectrophotometric, 1H-, 13C-NMR spectroscopic analyses and determination of magnetic susseptibility and TG-DTA.