Dihidroksipropilteofilin' in elektrokimyasal yöntemlerle miktar tayini
Determination of dihydroxypropyl theophylline by electrochemical techniques
  1. Tez No: 584285
  2. Yazar: DİLAY SUBAŞI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU DOĞAN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Kimya, Pharmacy and Pharmacology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik numune, Dihidroksipropilteofilin, Farmasötik dozaj form, Voltametri, Yöntem geçerliliği, Biological sample, Dihydroxypropyl theophylline, Pharmaceutical dosage forms, Validation, Voltammetry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezde, DPT' nin yükseltgenme mekanizması, camsı karbon elektrot (CKE) ve bor katkılı elmas elektrot (BKEE) kullanılarak, pH 1,80 ve pH 12,28 aralığında değişen asetat, fosfat ve borat tamponlarıyla elde edilen destek elektrolitlerinin varlığında, DV, DPV ve KDV yöntemleri ile incelenmiştir. pH 8,02 fosfat tamponunda dönüşümlü voltametri tekniği kullanılarak dihidroksipropilteofilin' in hız taraması yapılmıştır. DPT' nin yükseltgenme mekanizması model ilaç Kafein ile karşılaştırılmıştır. DPT' nin miktar tayini, pH 8,02 fosfat tamponunda, BKEE elektrot kullanılarak, kare dalga voltametrisi tekniği ile yapılmıştır. Gerekli olan tüm yöntem geçerlilik parametreleri incelenmiştir. Geliştirilen yöntem, DPT' nin farmasötik dozaj formuna uygulanmıştır. Ayrıca, geliştirilen yöntem idrar ve serum gibi biyolojik numunelere uygulanmıştır ve geri kazanım çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the oxidation mechanism of DPT was investigated using glassy carbon and boron-doped diamond electrodes by cyclic, differential pulse and square wave voltammetric techniques in the supporting electrolytes which acetate, phosphate and borate buffers in the pH range 1.80 - 12.28. In pH 8.02 phosphate buffer, the scan rate studies of DPT was carried out using the cyclic voltammetry. The oxidation mechanism of DPT was compared with the model drug Caffein. The determination of DPT was performed by square wave voltammetry using BDD electrode in pH 8,02 phosphate buffer. Full validation parameters were studied. The developed method was applied to the pharmaceutical dosage form of dihydroxypropyldeophiline. In addition, the developed method was applied for biological samples (urine & serum) and recovery studies were performed.