Türkiye'de konut sektöründeki dönüşümün kent kültürüne etkileri: Diyarbakır Fırat Mahallesi örneği
The transformation effects of housing sector to the city culture in Turkey: The example of Firat district in Diyarbakır
  1. Tez No: 584524
  2. Yazar: ELİF BİLMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UYGAR DURSUN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kent, Konut, Site, Dönüşüm, City, Housing, Site, transformation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Konut Olgusu, geçmişten günümüze kadar insan hayatını birçok yönden etkilemiştir. Özellikle sanayileşme ile birlikte 1950'li yıllarda kentlere yapılan göçler sonrasında ortaya çıkan konut sorunu kentleri fiziksel ve toplumsal anlamda etkilemiştir. Kentleşme hareketinin hız kazanması ve iktisadi politikalarının gelişmesi konut sektöründe bir takım dönüşümleri meydana getirmiştir. Sektördeki dönüşüm bireylerin yaşam tarzını yansıtacak biçimde konut alanlarını ortaya çıkarmıştır. Bu konut alanlarından biri olan güvenlikli siteler 1980'li yıllardan sonra ortaya çıkmaya başlamıştır. Güvenlikli siteler kullanıcılarına özel bir alan oluşturarak birçok konuda avantaj sağlamıştır. Aynı zamanda kentsel mekân üzerinde toplumsal ve fiziksel anlamda bir etki yaratarak kent bütünlüğünün oluşmasını engellemiştir. Çalışmada, Diyarbakır ilinde yeni konut alanlarından biri olan güvenlikli sitelerin bireylerin yaşamında ortaya çıkardığı değişikliklerin kent kültürü üzerindeki etkisi tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of housing has affected human life in many ways from past to present. Especially the housing problem that emerged after the migration to the cities in the 1950s along with the industrialization has affected the cities physically and socially. The acceleration of the urbanization movement and the development of economic policies have led to a number of transformation points in the housing sector. The transformations in the sector have revealed housing areas to reflect the lifestyle of individuals. Gated residents as an example of these residential areas began to demonstrate after the 1980s. Gated residents have created a special area for their users and provided advantages in many areas. At the same time, it created a social and physical impact on urban space and prevented the formation of urban integrity. In this study, the effects of gated residents as one of the new housing areas in Diyarbakır on the individuals' lives and the changes that city culture demonstrates have been discussed.