Öğretmenlerin mesleki etik ilkeleri ile eğitim inançları ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between teachers' professional ethical principles and education beliefs
  1. Tez No: 584600
  2. Yazar: ARZU KOCABIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT TAŞDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Mesleki Etik, Mesleki Etik İlkeler, Eğitim İnançları, Ethics, Professional Ethics, the principles of Professional ethics, Educational Beliefs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Meslek etiği, tüm meslekleri birçok yönden etkileyen, bireylerin meslekle ilgili değerlerini kapsayan bir etik alanıdır. Öğretmenlik meslek etiği; meslektaşlar arası davranışlar, öğrenci ve veliler ile ilişkileri belirlemeye yarayan etik kurallara sahiptir. Eğitim inançları kavramı da öğretmenler ve öğrenciler için eğitim öğretimin şeklini belirlemede rol oynayan öğretmenlere ait inançlardır. Araştırmada, öğretmenlerin benimsedikleri mesleki etik ilkeler ile eğitim inançları arasındaki ilişki ilişkisel tarama modeli kullanılarak incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Muş ilinde 2018-2019 eğitim öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Öğretmenlik Mesleği Etik İlkeler Envanteri”ve“Öğretmen İnançları Ölçeği”ile elde edilmiştir. Araştırma veri seti üzerinden normallik varsayımı incelenmiş ve normallik varsayımını karşılayanlar için parametrik, normal dağılım özelliği göstermeyen gruplara non-parametrik testler uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğretmenlerin mesleki etik ilkeleri ile cinsiyet, yaş, branş, mesleki kıdem değişkenleri arasında anlamlı farklar bulunurken, eğitim durumu değişkeninde bir fark tespit edilmemiştir. Öğretmenlerin eğitim inançlarının cinsiyet ve yaşlarına göre farklılık gösterdiği; branş, kıdem ve eğitim durumlarına göre ise anlamlı farklılık göstermediği saptanmıştır. Yapılan pearson korelasyon analizi sonucunda öğretmenlerin mesleki etik ilkeleri ile eğitim inançları arasında düşük düzeyde pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Milli Eğitim Bakanlığı ile üniversitelerin birlikteliğinin sağlanması, öğretmenlerin etik ilkelere uymama ve sınıflarında yapılandırmacı yaklaşımı uygulamama sebeplerine ilişkin araştırmaların yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Professional ethics is an area of ethics affecting all of the occupations in many ways and forms the values of the individuals related to the professions. Professional ethics of teaching has some ethic rules which serve for the purpose of determining inter-colleague behaviors, relationships with students and parents. The concept of education beliefs is the beliefs of teachers that play a role in determining the form of education and training for students and teachers. In this research, the relationship between teachers' professional ethics and educational beliefs was analyzed using correlational survey model. The working group of this study consists of the teachers working in Muş province in 2018-2019 education and training year. The research data were obtained through“Personal Information Form”,“Inventory of Ethical Principles of Teaching Profession”and“Teacher Beliefs Scale”. The assumption of normality was examined through the research data set and parametric tests were performed for those who met the normality assumption, and non-parametric tests were applied to groups that did not show the characteristic of normal distribution. As a result of the analyzes, while there were significant differences between teachers' professional ethics principles and gender, age, branch, professional seniority variances, no difference was found in educational status variance. Teachers' educational beliefs differ according to their genders and ages; it was found that there was no significant difference in relation to their branches, seniority and educational levels. As a result of the Pearson correlation analysis, a low level positive and significant relationship was found between teachers' professional ethics principles and educational beliefs. It has been suggested that the cooperation of Ministry of National Education and universities should be ensured and also the researches should be conducted on the reasons why teachers do not comply with ethical principles and do not apply constructivist approach in their classrooms.