1940 sonrası resim sanatında korku ve şiddetin izleri
The fear and violence in painting art after 1940
  1. Tez No: 584689
  2. Yazar: CANAN YUNAK KUŞCA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Korku, Şiddet, Sanat, Savaş, Resim sanatı, Resim sanatında korku ve şiddet, Fear, Violence, Art, War, Painting Art, Fear and violence in painting art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu araştırmanın genel amacı 1940 savaş sonrası resim sanatında toplumsal dinamiklerin kültürel, psikolojik, sosyolojik açıdan sanatı ve sanatçıyı nasıl etkilediğini, korku duygusunun ve şiddet olgusunun ne olduğunu, sanatçıların eserlerinde korku duygusunu ve şiddeti nasıl ve niçin işlediğini ortaya koymaktır. Korku duygusunun ve şiddet eğiliminin üstesinden gelinebilmesinde sanatın oynadığı rolün önemini incelmekte araştırmanın alt amacını oluşturmaktadır. Çalışmada korku ve şiddet kavramları psikolojik, sosyolojik ve görsel çözümleme metotları ile incelenmiş, 1940 sonrasında resim sanatında ki eserler, korku ve şiddet bağlamında biçimsel, ikonografik ve ikonolojik analiz yöntemleri ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, korku ve şiddet içeren sahnelerin işlenmesi her dönemde sanatçıların içinde bulundukları durum ve yaşamla paralel olarak gittiği gözlemlenmiştir. 2. Dünya savaşı sonrasında yapılan eserlerde, korku duygusun ve şiddet olgusunun sanatçılara yoğun bir şekilde kaynaklık ettiğini, Sanatçıların daha öznel, eserlerin ise psikolojik yönünün daha ağır bastığı bir hal aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal how the social dynamics in post-war painting in 1940 affect art and artist from a cultural, psychological and sociological perspective and to examine what the sense of fear and the phenomenon of violence is, and to show how and why artist handle the sense of fear and the phenomenon of violence. In the study the focus is on studying the importance of the role of art in overcoming fear and violence tendency. In this study, the concept of fear and violence were examined with psychological, sociological and visual analysis methods and the painting art works after 1940 were evaluated with formal, iconographic and iconological analysis methods in the context of fear and violence. As a result of the study, it has been observed that the processing of scenes containing fear and violence are made in parallel with the situation and life of the artists in each period. In the works made after the Second World War, it has been observed that the sense of fear and the concept of violence has been an intense source for artists, and artists has become much more subjective, the psychological aspect of the works has become more severe