Şiddete maruz kalan kadınların neoliberal feminizm ve kültürel feminizm bağlamında hayata tutunma biçimleri
The ways of women exposed to violence to life in neoliberal feminism and cultural feminism context
- Tez No: 584715
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASSİYE AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Kadına Yönelik Şiddet, Şiddetle Başa Çıkma, Hayata Tutunma, Violence, Violence Against Women, Coping with Violence, Holding on to Life
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Neredeyse insanlık tarihiyle eş zamanlı olarak ortaya çıkan şiddet kavramının günümüzde de etkisini tüm hızıyla sürdürdüğü bilinen bir gerçekliktir. Her gün gazetelerde, televizyonda onlarca şiddet haberine denk gelmekte, bazen de şiddetle tanık ya da mağdur rolünde karşı karşıya kalmaktayız. Gerek meydana çıkma anında gerekse sonrasında kişinin hayatında büyük etkilere ve kayıplara sebebiyet veren şiddet olayından en fazla yara alanlar ise hiç şüphesiz kadınlardır. Fiziki olarak daha zayıf yapıda olmaları sebebiyle şiddetle, erkeklere oranla, daha fazla yüzleşmek durumunda kalan kadınların, bir kez şiddet gördükten sonra o ortamı ya da şiddet gösteren kişiyi neden terk etmedikleri incelenmeye değer bir konudur. Çünkü şiddeti tümüyle ortadan kaldırmak, kısa vadede mümkün değildir, ancak şiddetin devamının engellenmesi ile şiddetin zararları en az seviyeye indirilebilecektir. Bu çalışmanın konusunu, şiddete maruz kalan kadınların, şiddeti yaşadıkları süre zarfında ve bu süreç sonlandığında, hayata bağlanmalarını sağlayan temel nedenler oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, kadınların bir kez şiddete maruz kaldıktan sonra bu şiddeti yaşamayı neden göze aldıkları, şiddetle yaşamaya neden tahammül ettikleri gibi sorulara yanıt bulmaktır. Onları bu süreçte hayata bağlayan şeyler ve şiddetle mücadele yöntemlerinin tespiti, araştırma açısından önem arz etmektedir. Çalışmada, öncelikle şiddetin ve kadına yönelik şiddetin kavramsal analizi, tarihçesi ve türlerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, şiddet mağduru kadınların yaşama tutunma biçimleri ele alınmıştır. Son bölümde ise nitel araştırma yöntemi ile bir çalışma yapılmış ve şiddet mağduru on bir kadınla derinlemesine mülakat gerçekleştirilmiştir. Şiddetle yüz yüze kaldıkları zaman bu şiddeti tekrar görmeyi neden göze aldıkları, şiddet tekrarlandığında ise bu şiddete neden katlandıkları yapılan birebir görüşmelerde sorulmuştur. Kadınların şiddete tahammül nedenleri arasında annelik, ekonomik bağımsızlık, yardım alacakları kimsenin olmayışı gibi faktörler yer alırken, şiddet sürecinin bitmesinden sonra mağdurların hayata bağlanmalarına ise annelik, iş hayatı, inanç gibi etkenlerin neden olduğu yapılan çalışma sonucu ulaşılan bulgulardandır.
Özet (Çeviri)
It is a known as a fact that the concept of violence, which has emerged almost simultaneously with the history of mankind, continues to be effective today. Every day we come across dozens of violence news in newspapers and television, and sometimes we face violence as witnesses or victims. Undoubtedly, women are the ones who suffer most from the violence that causes great effects and losses in the life of the person both during and after the emergence. It is worth examining why women, who face more violence than men because of their physical weakness, do not leave the environment or the person who exposed them. Because it is not possible to eliminate violence in the short-term completely. However, by preventing the continuation of violence, the harms of violence can be minimized. The subject of this study is the main reasons for the women who are exposed to violence to hold on to life as long as they experience violence and when this process ends. The aim of this study is to find out why women have been willing to live this violence once they have been exposed to violence and why they tolerate it. Determining the things that connect them to life in this process and the methods of combating violence is important for research. In this study, first of all, conceptual analysis, history and types of violence and violence against women are discussed. In the second part, the ways holding to life of the women who exposed to violence were examined. In the last part, a study was conducted with qualitative research method and in- depth interviews were conducted with eleven women victims of violence. In the face-to-face interview with these eleven women, they were asked why they risk seeing this violence again when they are exposed to violence, and why they endure it when the violence is repeated. Among the reasons that women tolerate violence are factors such as motherhood, economic independence, the absence of anyone to receive help, and the findings of the study, which are caused by factors such as motherhood, business life and belief, are connected to life after the end of the violence process.