İran romantik-komedi sinemasındaki kadın temsilini İranlı kadın izleyicilerin alımlama biçimleri
Reception study on representation of women in Iranian romaric-comedy cinema
- Tez No: 584742
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İran, Feminizm, Modernleşme, Gelenek, Sinema, Alımlama, Tür filmleri, Romantik-Komedi, Iran, Feminism, Modernization, Tradition, Cinema, Reception, Genre, Romantic-Comedy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu tez çalışması İranlı kadınların sinemadaki kadın temsilini nasıl okuduğunu anlamayı hedefleyen etnografik bir çalışmadır. İran kadınını tanımak amacıyla içinde bulunduğu toplumun sosyal, kültürel ve siyasi geçmişi incelenmiştir. İran kadın hareketinin bu tarihsel süreçte yaşadığı değişim aynı zamanda İran modernleşme sürecine denk geldiği için modernleşme olgusunun bu toplumda nasıl bir karşılığı olduğu anlaşılmaya çalışılmıştır. Bu hedef doğrultusunda kadın izleyicilerle belirli bir romantik-komedi filmi üzerinden alımlama çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is an ethnographic study aimed at understanding how Iranian women read women's representation in cinema. In order to understand Iranian women's life, the social, cultural and political background of the society in which they live is examined. Since the change experienced by the Iranian women's movement in this historical process coincided with the Iranian modernization proess, it has been tried to understad how the modernization phenomenon corresponds to this society. For this purpose, reception of a certain romantic-comedy film was made with Iranian female viewers.