Epilepsi tanısı alan hastaların ailesel aritmik hastalıklar yönünden araştırılması ve epilepsi tanısı ile antiepileptik tedavi başlananlarda antiepileptik ilaçların kalp ritmi üzerine etkisi
The research of familial arrhythmic diseases of patients diagnosed with epilepsy and the effect of antiepileptic drugs on heart rhythm in antiepileptic treatment with the diagnosis of epilepsy
  1. Tez No: 584758
  2. Yazar: SEVİNÇ KESKİN KEÇECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM ECE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aritmi, antiepileptik ilaçlar, QT dispersiyonu, Arrhythmia, antiepileptic drugs, QT dispersion
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmada; epilepsi ön tanısıyla değerlendirilen çocukların buna neden olabilecek kardiyak aritmisi olup olmadığını ve antiepileptiklerin kalp ritmi üzerine etkileri hedeflendi. Aritmi riskini göstermek için bir belirteç olarak kullanılan QT dispersiyonunun antiepileptik alan hastalardaki değişimini belirlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne başvuran, 18 yaşının altındaki nöbet geçirdiği düşünülürek başvurmuş ve epilepsi tanısı alan hastalar dahil edildi. Epilepsi tanısı alan hastalara antiepileptik ilaç başlanmadan önce ve kontrol grubuna, elektrokardiyogram (EKG) çekimi yapıldı. Ailevi aritmik hastalık düşünülmeyen ve antiepileptik tedavi başlanan hastalara 3 ay sonraki EKG'lerindeki QT aralıkları, düzeltilmiş ortalama QT değerleri (QTc) , QT ve düzeltilmiş QT dispersiyonları hesaplandı. 8 yaşından büyük hastalara egzersiz stres testi uygulandı. Test sırasındaki ve dinlenme sırasındaki 1. ve 6. dakika verileri kaydedildi; QTc hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya 63 hasta alındı. Hasta grubunun ortalama yaşı 98.7 aydı. % 44'ü (sayı=28) kız cinsiyet ve % 56'sı (sayı=35) erkek cinsiyetti. 3 hastanın ilk başvurusunda yapılan EKG incelemesinde QTc değeri yüksek saptandı (QTc > 0.44 sn). Epilepsi tanısı alan hasta grubunun antiepileptik tedavi başlamadan önceki ve antiepileptik tedavi başlandıktan 3 ay sonraki QT ve QTc dispersiyonları kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p < 0.05). Valproik asit başlanmış hasta grubunda kontrol grubuna göre QT ve QTc dispersiyonu, levetirasetam başlanmış hasta grubunda ise kontrol grubuna göre QTc dispersiyonu istatiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p < 0.016). Hastaların egzersiz testi sırasında katekolaminerjik polimorfik ventriküler taşikardi lehine olan iki yönlü aksı değişen ventriküler taşikardi ve egzersiz sonrası dinlenme fazında QT uzaması saptanmadı. Sonuç: Epileptik çocuklarda aritmi için önemli bir belirteç olan QT dispersiyonun sağlıklı çocuklara göre yüksek olduğu, valproik asit ve levetirasetamın QT üzerinde anlamlı olarak değişiklik yapmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study; the aim of this study was to determine whether the children diagnosed with epilepsy have a cardiac arrhythmia and the effects of antiepileptics on heart rhythm and it was to determine the change in QT dispersion used as a marker for arrhythmia risk in patients receiving antiepileptic drugs. Materials and Methods: The patients who were admitted to Ankara Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Pediatrics, Ankara Health Application and Research Center, and who were considered to have had a syncope and seizure under the age of 18 years were included in the study. Electrocardiogram (ECG) was performed to patients diagnosed with epilepsy before the initiation of antiepileptic drug and to the control group. QT intervals, corrected mean QT values (QTc), QT and corrected QT dispersions were calculated in ECGs after 3 months in patients whose familial arrhythmic disease was not considered and antiepileptic treatment was started. Exercise stress test was applied to patients older than 8 years. Data during the test and at 1st and 6th minutes at rest were recorded; QTc calculated. Results: 63 patients were included in the study. The mean age of the patient group was 98.7 months. 44 % (number = 28) were female and 56 % (number = 35) were male. The QTc value was found to be high (QTc > 0.44 sec) in the ECG examination performed at the first admission of 3 patients. QT and QTc dispersions were significantly higher in the group of epilepsy patients before antiepileptic treatment and 3 months after antiepileptic treatment than control group (p < 0.05). QT and QTc dispersion were significantly higher in patients with valproic acid group and QTc dispersion was significantly higher in levetiracetam group than in the control group (p < 0.016). There was no ventricular tachycardia with two-sided axes changing in favor of catecholaminergic polymorphic ventricular tachycardia during exercise testing of the patients and QT prolongation in the resting phase after exercise. Conclusion: QT dispersion, an important marker for arrhythmia, was found to be higher in epileptic children than in healthy children and valproic acid and levetiracetam did not significantly change QT.