Çift katlı kapalı Broyler kümeslerde katların çeşitli performans özelliklerine etkisi
The effect of decks on various production traits in double decker enclosed broiler houses
  1. Tez No: 584810
  2. Yazar: ABDULLAHI ABDISALAM YUSUF MOHAMUD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çift katlı kapalı kümes, Etçi piliç, Karasal iklim koşulları, Verim özellikleri, Broiler, Double-decker enclosed house, Production traits, Steppe conditions
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çift Katlı Kapalı Broyler Kümeslerde Katların Çeşitli Performans Özelliklerine Etkisi Bu araştırmada karasal iklim koşullarında çift katlı kapalı broyler kümeslerde yetiştirilen civciv ve piliçlerde katlar arasında bazı verim özelliklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma özel bir şirkete ait toplam 5 adet çift katlı kapalı broyler kümeslerinde yürütülmüştür. Kümeslerin biri 80 bin (40 bin alt kat ve 40 bin üst kat) ve 4'ü 60'ar bin (30 bin alt kat ve 30 bin üst kat) kapasitelidir. Araştırma 42 gün devam etmiştir. Tüm kümeslerde ve katlarda haftalık canlı ağırlık tartımları yapılmış, günlük ölümler kaydedilmiş ve tüketilen toplam yem miktarları belirlenmiştir. Araştırma Ocak-Şubat ve Mart-Nisan olmak üzere iki dönem tekrarlanmıştır. Araştırmanın sonunda kümeslerin alt ve üst katlarında barındırılan piliçlerde canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı ve yaşama gücü incelenmiştir. Piliçlerin kesim öncesi canlı ağırlık ortalamaları (42. gün) Ocak-Şubat ve Mart-Nisan dönemlerinde alt katlarda sırasıyla 2390,0 ± 23,49 ve 2376,0 ± 62,66 g (P>0,05), üst katlarda sırasıyla 2461,2 ± 15,64 ve 2411,3 ± 67,46 g (P>0,05) ve iki katın genel ortalamaları sırasıyla 2425,5 ± 17,81 ve 2418,5 ± 45,66 g (P>0,05) olmuştur. Yemden yararlanma oranı ortalamaları araştırma sonunda (42. gün) Ocak-Şubat ve Mart-Nisan dönemlerinde alt katlarda sırasıyla 1,646 ± 0,031 ve 1,632 ± 0,030 (P>0,05); üst katlarda sırasıyla 1,702 ± 0,026 ve 1,639 ± 0,013 (P>0,05); iki katın genel ortalamaları sırasıyla 1,674 ± 0,021 ve 1,636 ± 0,015 (P>0,05) olmuştur. Yaşama gücü ortalamaları araştırma sonunda (42. gün) Ocak-Şubat ve Mart-Nisan dönemlerinde alt katlarda sırasıyla %95,48 ± 1,34 ve 96,52 ± 0,86 (P>0,05); üst katlarda sırasıyla %96,94 ± 0,83 ve 95,55 ± 0,99 (P>0,05); iki katın genel ortalamaları sırasıyla %96,21 ± 0,78 ve 96,03 ± 0,64 (P>0,05) olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak Ocak-Şubat ve Mart-Nisan dönemlerinde çift katlı kapalı broyler kümeslerde yetiştirilen civciv ve piliçlerde canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oranı ve yaşama gücü bakımından katlar arasında genel olarak farklılık olmadığı belirlenmiştir. Diğer taraftan canlı ağırlık artışının her iki dönemde üst katta; yemden yararlanmanın her iki dönemde alt katta; yaşama gücünün Ocak-Şubat döneminde üst katta, Mart-Nisan döneminde alt katta daha iyi olma eğiliminde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The Effect of Decks on Various Production Traits in Double Decker Enclosed Broiler Houses This research was aimed to investigate some production traits between the decks of broiler chickens raised in double-decker enclosed broiler houses in steppe conditions. The research was carried out in a total of 5 double-decker enclosed broiler houses owned by a private company. One of the broiler houses has a capacity of 80 thousand (40 thousand at the lower deck and 40 thousand at the upper deck) while the other four houses have capacities of 60 thousand per house (30 thousand at the lower deck and the other 30 thousand at the upper deck). The research lasted in a total of 42 days. In this period, body weights were measured weekly, daily deaths were recorded and total amount of feed consumed during this period was calculated in all poultry houses and decks. The study was repeated in two periods: January-February and March-April. In this research, effect of deck on body weight gain, feed conversion ratio and livability of broiler chickens were studied. The average of pre-slaughter body weight of the chickens (in day 42) in January-February and March-April periods were 2390.0 ± 23.49 and 2376.0 ± 62.66 g (P>0.05) for the lower decks, 2461.2 ± 15.64 and 2411.3 ± 67.46 g (P>0.05) for the upper decks and the general average of the two decks were 2425.5 ± 17.81 and 2418.5 ± 45.66 g (P>0.05), respectively. The average of feed conversion ratio of the chickens at the end of the study (in day 42) in January-February and March-April periods were 1.646 ± 0.031 and 1.632 ± 0.030 (P>0.05) for the lower decks, 1.702 ± 0.026 and 1.639 ± 0.013 (P>0.05) for the upper decks and the general average of the two decks were 1.674 ± 0.021 and 1.636 ± 0.015 (P>0.05), respectively. The average of livability of the chickens at the end of the study (in day 42) in January-February and March-April periods were 95.48 ± 1.34 and 96.52 ± 0.86 % (P>0.05) for the lower decks, 96.94 ± 0.83 and 95.55 ± 0.99 % (P>0.05) for the upper decks and the general average of the two decks were 96.21 ± 0.78 and 96.03 ± 0.64 % (P>0.05), respectively. As a result, it was determined that generally there was no differences between the decks in terms of body weight gain, feed conversion ratio and livability of the broiler chickens raised in double-decker enclosed broiler houses during January-February and March-April periods in steppe conditions. On the other hand, it was observed that in both periods the body weight gain tends to be better for upper decks, feed conversion ratio for lower decks, livability for upper decks in January-February and lower decks in March-April period.