Uluslararası denetim standartları açısından denetlenen işletme ve bağımsız denetçinin sorumlulukları
Responsibilities of the auditor and independent auditor in terms of international auditing standards
- Tez No: 584946
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN TÜREDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim Kavramı, Denetim Türleri, Bağımsız Denetim Kavramı, Bağımsız Denetimin Standartları, Bağımsız Denetçi Kavramı, Bağımsız Denetçinin Görev ve Sorumluluklar, Audit Concept, Types of Auditing, Concept of Independent Audit, Standards of Independent Audit, Concept of Independent Auditor, Duties and Responsibilities of Independent Auditor
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe Denetim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sanayi devrimi ile üretim faaliyetlerinde ki artış, ham madde ve pazar yerlerinde ki arayış ve gelişmeler, sektör ve piyasalarda ki gelişmeler, gelişen teknoloji, üretim ve tüketimde ki artışlar, ürün, hizmet faaliyetlerinde ki arz ve talebin artması, yatırım ve yatırımcıların artması, piyasa ve sektörlerin büyümesi, ekonomilerin gelişmesine, ivme kazanmasına neden olmuştur. Bu gelişmeleri takiben üretimi gerçekleştiren kurum kuruluş firmalar ve şirketlerin gelişimi, büyümesi ve artış göstermesi ile birlikte kurum kuruluş şirket ve firmaların denetleme faaliyetlerine olan ihtiyacını arttırmıştır. Araştırma konusu kapsamında denetim kavramı, denetim türleri, bağımsız denetim kavramı, bağımsız denetimin standartları, bağımsız denetçi kavramı, bağımsız denetçinin görev ve sorumlulukları incelenmiş ve açıklanmıştır. Kavramların tarihsel gelişim süreçleri, tanımlamaları, yasa ve yönetmeliklerde belirlenmiş olan maddeleri açıklanmıştır. Bu kapsamda denetim faaliyetlerinin içeriği, denetimleri gerçekleştiren denetçilerin görev sorumluluk ve özellikleri açıklanmıştır. Denetimleri gerçekleştirmek üzere firmaların faaliyetlerini inceleyen, gerçekleştirdikleri üretim faaliyetleri sonucunda avantajlarını, dezavantajlarını, risklerini ön gören, ileriye dönük plan, strateji geliştirmelerini sağlayan denetim faaliyetleri, denetçiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu bağlamda denetimin firmalar şirketler kurum kuruluşlar açısından gerekliliği, önemi ve faaliyetleri kapsamında gerçekleştirdikleri denetimlerin içeriği, özellikleri, amaçları ve hedefleri açıklanmıştır. Sadece özel sektörde değil kamu kurum ve kuruluşları veya kişi ya da tüzel kişilerin denetlenmesi konusu da işlenmiştir. Denetimlerin kamu yararına gerçekleştirdiği faaliyetlerin önemi ve gerekliliği konularını da değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the industrial revolution, the increase in production activities, searches and developments in raw materials and market places, developments in the sector and markets, increasing technology, increase in production and consumption, increase in supply and demand in product, service activities, increase in investment and investors, market and The growth of the sectors led to the development of economies and the acceleration. Following these developments, the development of companies, companies and companies that perform the production, growth and increase, together with the company companies and companies have increased the need for auditing activities. Within the scope of the research, the concept of auditing, types of audits, the concept of independent auditing, the standards of independent auditing, the concept of independent auditor, the duties and responsibilities of the independent auditor were examined and explained. The historical development processes of the concepts, their definitions, the articles defined in the laws and regulations are explained. In this context, the content of the audit activities and the responsibilities and characteristics of the auditors performing the audits are explained. In order to carry out the audits, audits are carried out by auditors who review the activities of the companies and which take advantage of their advantages, disadvantages, risks, and make plans for future plans and strategies. In this context, the necessity, importance, and content of the audits carried out within the scope of the activities of firms, companies, corporations, institutions, objectives, objectives and objectives are explained. Supervision of not only the private sector, but also public institutions and organizations or persons or legal entities is also addressed. The importance and necessity of the activities carried out in the public interest are also mentioned.