Yeni Türk Ticaret Kanunu sonrası Türkiye'de bağımsız denetim
New Turkish Commercial Code after the independent auditing in Turkey
  1. Tez No: 391251
  2. Yazar: SALİHA BÜŞRA BAYAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN UZAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Türk Ticaret Kanunu, Anonim Şirket, Independent Audit, Turkish Commercial Code, Joint-Stock Company
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 327
Özet
Bağımsız denetim mesleği 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun kabulüne kadar yürürlükte kalan 1926 tarihli 865 sayılı Türk Ticaret Kanununda ve 1956 tarihli 6762 sayılı Türk Ticaret Kanununda düzenlenmemiştir. Ancak özellikle 20 nci yüzyılın ikinci yarısından itibaren dünyada ve ülkemizde yaşanan gelişmeler, teknoloji ve internet kullanımının yaygınlaşması, ülke ekonomisinin büyümesi ve AB üyelik sürecinin hızlanması gibi faktörler bağımsız denetim mesleğinin ticaret kanununda düzenlenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Anonim şirketlerin etkilediği geniş kitlenin korunması açısından yöneticiler ile paydaşlar arasındaki bilgi asimetrisinin giderilmesi amacı ile uzman denetçiler tarafından hazırlanan bağımız denetim raporlarına ihtiyaç duyulmuştur. Bağımsız denetim alanında önemli değişiklikleri ve yenilikleri beraberinde getiren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu,“Denetleme”başlıklı 10 maddelik müstakil bir bölümde bağımsız denetime ilişkin ilke ve kuralları belirlemiştir. Buna göre Kanun, bağımsız denetimin konusunu ve kapsamını, bağımsız denetçinin niteliklerini, seçimini, görevden alınmasını ve sorumluluklarını, denetim raporunu ve görüş yazılarını ayrıntılı ve açıklayıcı bir şekilde düzenlemiştir. 6102 sayılı Kanun düzenlemelerini tamamlama amacı ile uluslararası standartlarla uyumlu Türkiye Muhasebe Standartlarını ve denetim standartlarını yayımlamak, bağımsız denetimde uygulama birliğini sağlamak, bağımsız denetçi ve bağımsız denetim kuruluşlarını yetkilendirmek ve bunların faaliyetlerini denetlemek ve bağımsız denetim alanında kamu gözetimi yapmak üzere 2 Kasım 2011 tarihinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The independent auditing profession was not arranged by Law No. 865 on Turkish Commercial Code of 1926 that remained in force until the acceptance of Law No. 6102 on Turkish Commercial Code and so Law No. 6762 on Turkish Commercial Code of 1956. However latest advances in our country and the world especially since the second half of the 20th century and some factors such as the expansion of technology and internet usage, the growth of the national economy and the accelerating of the EU membership process create need for the arrangement of the independent auditing profession by commercial code. Independent audit reports prepared by expert members of a profession are needed with the purpose of overcoming the information asymmetry between managers and stakeholders because of protection of the large mass affected by the structure of the joint-stock company. Law No.6102 on Turkish Commercial Code which brings about significant changes and innovations in the independent audit area has determined principles and rules about the independent audit in the ten articles chapter entitled“Auditing”. By this way the Code has explicated the subject and scope of the auditing, qualifications, selection, dismissal and responsibilities of the independent auditor, audit report and opinion articles. Public Oversight Accounting and Auditing Standards Authority (KGK) is constituted on November 2, for the use of publishing accounting and auditing standards of Turkey in accordance with international standards, providing a practice unity in the independent auditing, authorizing independent auditors and independent auditing organizations, controlling their activities and making public oversight of the independent auditing area with the aim of supplementing arrangements of Law No. 6102.