27 Mayıs ihtilali ve Adnan Menderes'in idam süreci
May 27 coup d'etat and the execution process of Adnan Menderes
- Tez No: 585159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKNUR TÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Tarih, Public Administration, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, İktidar, Muhalefet, İhtilal, Bürokrasi, Basın, Ordu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ülkemizde 1920'li yıllardan 1946 yılına kadar geçen süreçte demokrasi adına çok partili rejime geçilmesi için çeşitli adımlar atılmıştır. Ancak toplumun bu geçişe hazır olmamasının da etkisiyle süreç kesintiye uğramıştır. 1945 yılında kurulan Demokrat Parti ise ülkemizde çoğulcu Demokratik sisteme geçişin öncü ismi olmuştur. Demokrat Parti, 27 yıl süren tek parti iktidarının ardından halkın da desteği ile iktidara gelmiştir. İktidarı elinde bulundurduğu on yıllık süreçte ülkemize kazandırdığı değerlerin yanı sıra kendi sonunu hazırlayan uygulamalara da imza atmıştır. Özellikle 1957 seçimleri sonrasında ordu içinde yönetime karşı hoşnutsuzluklar artmıştır. Çalışmamızda ordu içindeki gizli örgütlenmeler ve bu örgütlerin birleşme süreci de ele alınan konular arasındadır. Demokrat Parti'yi 27 Mayıs'a götüren sebeplerin araştırılması, demokrasilerde kurulması gereken dengeleri anlamamız açısından önem arz etmektedir. Araştırmada Demokrat Parti, ihtilal süreci ve yargılama karaları hakkında şimdiye kadar hazırlanmış eserler objektif bir bakış açısıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In early Turkey Republic, the period between 1920 and 1946, certain steps were taken for aim of foundation the multi-party system. But it did not realized that time causing rulings thoughts that society did not ready for this type system yet. Democrat Party, which was founded in 1945, has been seen the pioneer of the transition movement to pluralistic democracy. Democrat Party came into power with public support after 27 years of one-party regime. During its 10 years of power, it did not only added values to our country but also executed actions which headed it for a fall. Especially after the 1957 elections, displeasure against the government increased within the army. In our study, secret organizations within the army and the merging process of these organizations are among the subjects that will be addressed. Investigating the reasons that brought Democrat Party to 27th May is important for understanding the balances that have to be redressed in democratic regimes. The purpose of this research is to evaluate the works published so far about military coup process and trial decisions with an objective perspective as much as possible.