Su PH'ının suya atılan delillerdeki parmak izinin tespitine etkisi
The effect of the water PH on fingerprint findings on evidence that is thrown into water
  1. Tez No: 585172
  2. Yazar: YASİN ANDIRICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Delil, Gizli Parmak İzi, pH'ın Parmak İzine Etkisi, Super Glue, Tatlı ve Tuzlu Sularda Parmak İzi, Effect of pH on Fingerprints, Evidence, Fingerprints in Fresh Water and Salt Water, Latent Fingerprints, Super Glue
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Günümüzdeki suç olaylarında, delil niteliğindeki materyallerin su ortamına atılarak uzaklaştırılmaya çalışıldığı durumlarla sıkça karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, tatlı ya da tuzlu suya maruz kalmış deliller üzerindeki parmak izinin tespiti için daha önce yapılan araştırmalara ek olarak, suyun karakteristiğini belirleyen en önemli parametrelerinden biri olan pH'ının değiştirilmesi (6,50 ve 9,50) durumunda, pürüzsüz yüzeyler üzerinde bulunan parmak izindeki ayırt edici özelliklerin ne yönde değiştiği araştırılmıştır. Çalışmada, üzerine parmak izi bırakılmış alüminyum, cam ve mika materyallere, doğal göl suyu ve deniz suyunun üç farklı pH'ında (tatlı/tuzlu suyun kendi pH'ları, 6,50 ve 9,50 pH) 2 saatten başlayarak 12 haftaya kadar değişen 8 farklı zaman aralığında bekletildikten sonra, superlue metoduyla parmak izi uygulaması yapılmış ve her bir materyalde bulunan parmak izi üzerindeki ayırt edici özellikler sayılarak kayıt altına alınmıştır. Çalışma sonrası elde edilen bulgulara göre, suyun pH'ı arttıkça parmak izinin üzerindeki ayırt edici özelliklerin sayısının azaldığı, suya maruz kalan materyalin su ortamından çıkarıldıktan sonra yıkanmasının, parmak izinin görünebilirliğini olumlu yönde etkilediği, suya maruz kalma süresi uzadıkça, parmak izi yapısının bozulduğu, tuzlu suyun, tatlı suya göre materyaller üzerindeki parmak izlerine daha olumsuz etki ettiği, mukayeseye elverişli ayırt edici özellik sayısını en iyi koruyan materyal cinsinin alüminyum olduğu, su içerisinde parmak izi yapısının en çok bozulduğu materyal cinsinin mika olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's crime cases, one may frequently encounter with cases where materials that can be considered as evidences are moved away by being thrown away into the water. In addition to the previous researches for detection of fingerprints on evidences exposed to fresh or salt water, this study deals with how the distinctive features of fingerprints found on smooth surfaces changed by altering pH (6.50 and 9.50), which is one of the most important parameters that determine the characteristics of water. During the course of the study, fingerprinted aluminium, glass and mica materials were soaked in lake water and sea water with three different pH levels (fresh/salt water's own pH, 6.50 pH and 9.50 pH), for eight different durations ranging from 2 hours to 12 weeks, then fingerprinting with super glue method was performed and the distinctive features of the fingerprints on each material were counted and recorded. According to the findings obtained as the results the study, it has been observed that, as the water pH increases, the number of distinctive features of the fingerprints decreases, washing the material exposed to the water after being removed from water positively affected the visibility of the fingerprints, the fingerprint's structure deteriorated as the exposure time to the water being prolonged, salt water had more negative effects on fingerprints on the materials than fresh water had, aluminum was the best material type that preserved the highest number of comparable distinctive features, and mica was the material on which the structure of fingerprint deteriorated most while soaked in water.