Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanlarında anlatıcının konumu ve işlevi
The position and function of the narrator in Ahmet Hamdi Tanpinar's novels
- Tez No: 585173
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL HİSARCIKLILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Hamdi Tanpınar, Anlatıcı, Roman, Anlatıcı Tipleri, Ahmet Hamdi Tanpınar, narrator, novel, narratortypes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Romanda anlatıcı çok önemli bir unsurdur. Anlatıcı unsuru, tarihini epik kökenli metinlerden alır. Destan döneminden başlamak üzere, günümüz modern romanları da dâhil olmak üzere anlatıcı, eserin olmazsa olmazıdır. Daha romancı, eser üzerine cümleleri zihninden ve kalbinden geçirmeye başlarken bile anlatıcıya ihtiyaç duyar. Bununla birlikte, anlatıcı bulununca da iş bitmez. Hangi anlatıcıyı kullanırsa kullansın, yazarın anlatıcı için aşması gereken birçok problem vardır. Yazar, anlatıcının anlatı problemlerine çözümler aramak ve bu çözümler ışığında anlatısını mantıksal ve sanatsal bir çerçevede okuyucuya sunmak zorundadır. Anlatmaya bağlı metinlerde kullanılabilen üç tip anlatıcı vardır. Bunlar“Ben”anlatıcı,“O”anlatıcı ve“Siz”anlatıcıdır. Her anlatıcının da kendisine has avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Yazar, anlatısına en uygun olanını seçer ve seçtiği bu anlatıcı rehberliğinde olaylar ve insanlar manzumesi olan romanı anlatmaya koyulur. Romanda anlatıcı meselesi, her yazar için ve zaman için geçerli olacağına göre, bu konu üzerine yerli ve yabancı birçok araştırma yapılmış, anlatıcı türleri teker teker incelenerek yazarların bilerek veya bilmeyerek gerçekleştirdikleri çözümler üzerinde durulmuştur. Biz de tezimizde, anlatıcı meselesini, edebiyatımıza derin izler bırakan Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanları üzerinden incelemeye çalıştık. Romanlarında sadece olanı anlatmayan, olay ve insanları kültürel bir yelpazenin içerisinde işleyen Tanpınar'ın romanlarında, anlatıcı meselesinin analizini yapacağız.
Özet (Çeviri)
The narrator is a very important element in the novel. The narrator takes its history from texts of epic origin. Starting from the epic period, the narrator the sine qua non of the work, including the contemporary modern novels. Even as the novelist begins to pass sentences on the work through his mind and heart, he needs a narrator. However, once the narrator is found, it is not over. Regardless of which narrator he uses, there are a lot of problems of the novelist to overcome for the narrator. The author has to look for solutions to the narrator's narrative problems and to present his narrative to the reader in a logical and artistic framework in the light of these solutions. There are three types of narrators that can be used in narrative texts. These are“I”narrator,“He,She,It”narrator and“You”narrator. Each narrator has its own advantages and disadvantages. The author chooses the most appropriate one for his narrative and, under his guidance, sets out to tell the novel, which is the scene of events and people. Since the narrator issue will be valid for every writer and time, many domestic and foreign researches have been conducted on this subject and the types of narrators have been examined one by one and the solutions that the authors have done with or without knowledge have been emphasized. In our thesis, we tried to examine the narrator issue through the novels of Ahmet Hamdi Tanpınar, who marked a period of our literature. In the novels of Tanpınar, who does not tell only what is in his novels, but also deals with events and people within a cultural spectrum, we will examine the masterful solutions of the narrator issue.