Kurân'a göre imânî duyarlılığın boyutları
Dimesions of faith sensitivitiy accordi̇ng to the Qur'an
  1. Tez No: 585207
  2. Yazar: NURETTİN İÇTÜZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKİ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Quran, Faith, Human, Community-Society, Sensitivity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Varlık içinde önemli bir yeri olan insanın bu önemi Yaratıcısını kabul ve tasdik demek olan imanladır. Bu itibarla iman, Allah-u Teâlâ'nın insandan istediği en önemli ve olumlu cevaptır. İman, insanın kendini, amel ve eylemini anlamlı ve değerli kılar. Dinde kişinin kendi ve eyleminin değeri doğru orantılıdır. Bu itibarla iman, önce kişinin kendine değer kazandırır. Müslüman'ın imandan sonra kendinden beklenen şey imanın hayatındaki yansıması yani aktivitesidir. Kur'ân'da da doğrudan ve dolaylı olarak bu mesajlar vurgulanmaktadır. İnsanın varlığını anlamlı hale getiren iman aynı zamanda insanın kendini, çevresini ve toplumu ıslahta da en dinamik güçtür. Biz de önemi bu olan imânî duyarlılığın boyutları konusunda Kur'ân merkezli bir çalışma yaptık. Bu çalışmamızı üç bölüm bir sonuç olarak şekillendirdik. Birinci bölümde kavram çalışmaları ve konulu tefsir bilgilendirmesiyle tezimizin asıl konusuna girişin zeminini hazırlık. İmânî duyarlılığın boyutları ile ilgili koyduğumuz başlıklar ile tezimizin ana teması olan imânî duyarlılığın boyutlarının açılımını yaptık. Yine bu bölümde İmânî duyarlılığın fert ve toplumun ıslahı açısından gerekliliğini ele aldık. İkinci bölümde imânî duyarlılığın icrasında karşılaşılan zorluklara ve duyuların duyarlılığına değindik. Üçüncü bölümde topluma karşı duyarlılık misyonunu yürütme durumunda olan kişide bulunması gereken vasıfları işledik. Sonuç bölümünde de tezimizde işlediğimiz konuların tamamını kapsayan genel bir değerlendirme ile çalışmamızı tamamladık. Anahtar Kelimeler Kur'ân, İman, İnsan, Toplum-Çevre, Duyarlılık
Özet (Çeviri)
The importance of man, who has an important place in existence, is by faith, which means accepting and confirming his Creator. In this respect, faith is the most important and positive answer that Allah Almighty wants from man. Faith makes man's self, deeds and actions meaningful and valuable. In religion, one's own and the value of their action are directly proportional. In this respect, faith first adds value to one's self. What is expected of the Muslim after faith is the reflection of the faith in his life. These messages are emphasized directly and indirectly in the Qur'an. Faith, which makes human existence meaningful, is also the most dynamic force in the correction of human self, environment and society. We have conducted a Qur'an-centered study on the dimensions of faithfulness, which is of importance. We have shaped this study as a result of three parts. In the first part, we prepared the groundwork for the introduction to the main subject of our thesis with concept studies and feature exegesis information. With the titles we put about the dimensions of faith sensitivity, we have expanded the dimensions of Faithful sensitivity, which is the main theme of our thesis. Again in this section, we discussed the necessity of Faithful sensitivity in terms of individual and society's improvement. In the second part, we talked about the difficulties encountered in the performance of Faithful sensitivity and the sensitivity of the senses. In the third part, we have studied the qualifications that should be found in the person who is in charge of carrying out the mission of sensitivity to society. In the conclusion part, we made a general evaluation covering all of the topics covered in our thesis.