Demokrat Parti Dönemi'nde kadın hakları (1946-1960)
In Period Of Democrat Party woman rights (1946-1960)
- Tez No: 585235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Women Rights, Motherhood, Feminism, Women's Movement, DP Period
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Türkiye'de kadın hakları kavramı Tanzimat Dönemi ve özellikle Meşrutiyet Dönemi'nden itibaren basın ve aydınlar aracılığıyla duyurulmuştur. Bu süreçte kadınlar anne olarak toplumun gelişmesinde önemli rol oynamışlardır. İstiklâl Savaşı sonrasında Cumhuriyet ilan edilmiş ve kadın hakları mücadelesine destek verilmiştir. Bir ülkenin ilerlemesindeki en büyük adımlardan biri kadın ile erkeğin eşit yürüyebilmesidir. Türkiye'de bu eşitliğin sağlanması yolundaki adımlar 1935'te kadınlara siyasal hakların verilmesiyle gerçekleşmiş, toplumun bu eşitliği kabul etmesi zaman almıştır. Bu tez çalışması, çok partili hayata geçiş sürecinden 1960'a kadar kadının toplumdaki yerini, DP'nin“muhafazakâr çizgisi”ile kadın haklarını hangi yönde değiştirdiğini araştırmayı ve birinci dalga kadın hareketi ile DP dönemindeki kadın hareketi arasındaki bağlantıları kurmaya çalışmıştır. Atatürk'ün ölümünün ardından kadın hakları daha önce verildiği için kadın hareketi beklemeye alınmıştır. CHP'nin dünyanın şartlarına ayak uydurma çabası sürecindeki sıkıntılar DP'nin kurulması ile sonuçlanmıştır. DP oy kaygısı ile muhafazakâr bir çizgi belirlemiş; öte yandan demokrasinin yanında yer almaya da çalışmıştır. Bu iki durum partiyi çelişkiye sürüklemiştir. Sonrasında bazı çevreler ve DP Kongrelerinde dillendirilen kadınların eve kapanması, çalışmamaları ve çarşaf giymeleri gibi isteklerle karşı karşıya kaldığı görülmüştür. Kadınlar annelik ve ev alanı ile sınırlandırılmış tüketici bir rolle çerçevelendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Perıod Of Democrat Party Woman Rights (1946-1960) Abstract The concept of women's rights in Turkey and especially the press since the Tanzimat Period and Second Constitutional Monarchy was announced through the intellectuals. In this process, women play an important role in the development of society as a mother. After the Independence War, the Republic was declared and women's rights struggle was supported. One of the biggest steps in the progress of a country is that men and women can walk equally. Steps towards ensuring this equality in Turkey have ocurred granting of political rights to women in 1935, the community has taken the time to accept this equation. This thesis has attempted to investigate the place of women in the society from the transition to multi-party life until 1960, in which direction DP has changed conservative line and women's rights, and to establish the connections between the first wave women's movement and the women's movement in the DP period. After Atatürk's death, the women's movement was put on hold because women's rights were granted before. CHP's efforts to keep up with the world'S conditions have resulted in the establishment of DP. The DP determined a conservative line with voting concerns; on the other hand, it also tried to take part in democracy. These two situations led the party to contradiction. Afterwards, women were confronted with the imposition of house closure, non-work and wearing sheets. Women are framed by a consumer role confined to motherhood and home space.