Hz. İbrahim'in karizmatik kişiliği üzerine bir din sosyolojisi araştırması
A sociology of religion research on the charismatic personality of Abraham
  1. Tez No: 585275
  2. Yazar: EMİNE HİLAL PALTA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKKI KARAŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, İdeal Tipler, Otorite Tipleri, Karizma, Karizmatik Otorite, Hz. İbrahim, Sociology of Religion, Ideal Types, Authority Types, Charisma, Charismatic Authority, Prophet Abraham
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
İnsan topluluklarının var oldukları zamandan bu yana tarihin seyrini değiştiren pek çok karizmatik şahsiyetler ortaya çıkmışlardır. Şüphesiz ki bu karizmatik şahsiyetlerin en etkilisi ve ses getireni peygamberler olmuşlardır. Hz. İbrahim de tarihin seyrini değiştiren, sayısı bir hayli fazla olan insan kitlesi üzerinde etkili olan ve hala daha olmaya devam eden bir peygamberdir. Sahip olduğu nitelikler, onu karizma olarak adlandırmamıza neden olmuştur. Araştırmanın teorik kısmında ilk önce ideal tip kavramından bahsedilmiş ve sonra da otorite tipleri anlatılmıştır. Bu bağlamda geleneksel ve yasal otorite anlatıldıktan sonra karizmatik otoriteye geçilmiş ve karizma, karizmatik otorite, karizmanın rutinleşmesi, karizmanın halefe intikali konularından bahsedilmiştir. Son olarak da birer dini karizmatik tip olan peygamberden, rahipten ve büyücüden bahsedilmiştir. Araştırmanın uygulama kısmında ise Kur'an-ı Kerim ve Kitab-ı Mukaddes ayetlerinden yola çıkılarak Hz. İbrahim'in karizmatik özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since the first human communities, there always appeared charismatic persons who changed the course of the history. It is surely beyond doubt that the most influential and effective charismatic persons are the prophets. Prophet Abraham is also the one who changed the course of the history and he was very influential on scores as stil he is. In the theoretical part of this study, firstly concept of ideal type is mentioned and after that authority types are explained. In this context, after explaining the legal and traditional authority; the charismatic authority subject is touched and charisma, the charismatic authority, the routinization charisma and the succession of charisma topics are mentioned. Lastly, as a religious charismatic type, prophets, priests and magicians are mentioned. In the practical part of the study, the charismatic features of Prophet Abraham are handled to be identified based on the versicles of the Koran and the Bible.