Katma değer vergisine karşı gösterilen gönülsüzlüğün nedenleri: Tüketicilerin perakende satış fişi almama davranışın analizi
The causes of reluctance against value added tax: an analysis of consumers' non-receipt
- Tez No: 585319
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP YÜCEDOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KDV, KDV Uyumu, Perakende Satış Fişi, Fatura, VAT, VAT Compliance, Retail Sales Slip, Invoice
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Vergilerin mükelleflerde oluşturduğu psikolojik algılamalar çeşitli sonuçlar doğurmaktadır. Bu sonuçlar vergilerin vergilendirilme işlemlerin işleyişini etkilemektedir. Bu noktada vergilerin mükelleflerde oluşturduğu olumlu ya da olumsuz etkilerin nedenleri önem kazanmaktadır. Ülkemizde birçok vergi uygulanmasına karşın KDV mükellef açısından değerlendirdiğimizde günlük hayatlarında sıkça karşılaştıkları ve şıkça ödedikleri bir vergidir. Bu nedenle mükelleflerin KDV'yi algılama şekilleri fiş fatura alma davranışlarını ve vergiyi ödeme işlemlerini etkilemektedir. Çalışmada 1000 KDV mükellefine anket yapılmıştır. Anket çalışmasından önce 15 KDV mükellefine toplam 19 tane soru sorularak yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi uygulanmıştır. Görüşme ile elde edilen veriler anket çalışmamızın ölçeklerini oluşturmaktadır. Anket çalışması ile elde edilen veriler regresyon analizi ve tablolarla yorumlanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre mükelleflerin fiş fatura almamalarının birden fazla nedeni olduğu, örneğin; Fiş Fatura Algısı, Şirketlerin Büyüklüğü ve Kurumsallaşma, Alışveriş Tutarı vb. nedenler şeklinde sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The psychological perceptions of taxpayers have various consequences. These results affect the functioning of taxation transactions. At this point, the reasons of the positive or negative effects of taxes on taxpayers gain importance. Although many taxes are applied in our country, VAT is a tax that they frequently encounter and pay elegantly in their daily lives. Therefore, the way taxpayers perceive VAT affects the behavior of receipt receipts and tax payment transactions. In this study, 1000 VAT taxpayers were surveyed. Before the survey, a total of 19 questions were asked to 15 taxpayers and semi-structured interview method was applied. The data obtained through the interview form the scales of our survey. The data obtained from the survey were interpreted with regression analysis and tables. According to the results of the study, there are more than one reason why taxpayers do not receive receipt invoices; Perception of Receipt Invoice, Size and Institutionalization of Companies, Shopping Amount etc. reasons.