Perkütan koroner girişim sonrası mobil destekli izlem ve sürekli hasta eğitiminin hastalık yönetimine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of telephone follow-up intervention and continuous patient training on disease management after percutaneous coronary intervention: Randomized controlled study
  1. Tez No: 585332
  2. Yazar: AYSEL UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner Arter Hastalığı, Yaşam Tarzı Değişikliği, Yaşam Kalitesi, Ilaç Uyumu, Telefonla Hasta Izlemi, Bireysel Hasta Eğitimi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırma, perkutan koroner girişim yapılan koroner arter hastalarında yaşam tarzı değişikliği konusunda yapılan mobil destekli izlem ve sürekli eğitimin yaşam kalitesini ve ilaç kullanımını arttırmaya, ve değiştirilebilir hastalık risk faktörlerini azaltmaya yönelik etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmanın evrenini, Aydın Devlet Hastanesi Kardiyoloji Servisi'nde Şubat – Eylül 2016 tarihleri arasında perkutan koroner girişim uygulanan 370 hasta oluşturdu. Örneklem, post-hoc güç analizi ile belirlendi ve toplam 102 hasta ile çalışma tamamlandı. Uzman görüşüne sunulan hasta eğitimi eğitici el kitapçığı doğrultusunda, yaşam tarzı değişikliği oluşturmak amacı ile bireysel eğitim ve mobil izlem gruplarına eğitim yapıldı. Broşür grubuna yazılı eğitim materyali verildi. Araştırmanın verileri“Hasta Bilgi Formu”,“Morisky 8-maddeli İlaca Uyum Anketi (MMAS-8)”ve“EQ-5D Genel Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılarak taburculuk öncesi, taburculuk sonrası 3. ayda ve 6. ayda toplandı. Verilerin analizinde SPSS 24.0 ve PAST-3 programları kullanıldı. Değişkenler % 95 güven düzeyinde incelenmiş olup p değeri 0,05' ten küçük anlamlı kabul edildi. Eğitim gruplarındaki hastaların yaş ortalaması 57,1 ± 10 olarak bulundu. Hastaların % 93,1' inin erkek, % 77,5' inin lise öncesi eğitime sahip, yarısından fazlasının sigara içtiği ve çok azının egzersiz yaptığı belirlendi. Bireysel eğitim ve mobil destekli eğitim verilen hastaların, broşür verilen hastalara göre 6. ayda ilaca uyumlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu izlendi (p < 0,05). Mobil destekli eğitim verilen hastalarda, broşür verilen hastalara göre 3. ay total kolesterol, 6. ay total kolesterol ve 6. ay LDL kolesterol değerlerinde anlamlı bir azalma olduğu belirlendi (p < 0,05). Sonuç olarak, her üç eğitim yöntemi de davranış değişikliği oluşturmada ve yaşam kalitesini arttırmada etkili oduğu izlenmiştir. Mobil destekli sürekli izlem ve eğitimin ilaca uyumu arttıran bir faktör olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of telephone follow-up intervention and continuous training on the lifestyle changes in the coronary artery patients who were applied percutaneous coronary intervention in terms of increasing the quality of life and drug use and reducing modifiable disease risk factors. The universe of the study consisted of 370 patients who underwent percutaneous coronary intervention at the Cardiology Department of Aydın State Hospital between February and September 2016. The sample of the study was designated by using post hoc power analysis; the study was completed with a total of 102 patients. Training was given to the patients in the individual training and mobile follow-up groups in order to provide a lifestyle change in accordance with the patient training educational handbook which was broached to the experts. Ther written training materials was given to the patients in the brochure group. The data were collected at 3, 6 and 6 months before discharge by using the Patient Information Form, Morisky 8-item drug compliance questionnaire (MMAS-8) and EQ-5DGeneral Life Quality Scale. SPSS 24.0 and PAST 3 programs were used to analyze the data. The variables were examined with 95% confidence level; p value was accepted as lower than 0,05. The mean age of the patients in the training groups was 57,1 (±10) years. 93,1% of the patients were male; 77,5% of them had pre-high school education; more than half of them were smoker while very few of them made physical exercise.