Molla Fethullah el-Kâşânî'nin Zübdetü't-Tefasir'inin kaynak ve yöntemleri
Sources and methods of Zubdetu't-Tafasir of Mullah Fathullah al-Kashani
  1. Tez No: 585331
  2. Yazar: SABUHI FEYZIYEV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİS ALBAYRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Kâşânî, Zübdetü't-Tefasir, Şia, İmâmiyye, Safeviler, Kâşân, al-Kashani, Zubdatu't-Tafasir, Shia, Imamiyyah, Safavids, Kashan
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Molla Fethullah el-Kâşânî h. 10. Yüzyıl Şii müfessirlerindendir. Çalışmamızın konusu olan Zübdetü't-Tefasir eseri el yazmasına dayalı olarak basılmış, daha önce çalışılmamıştır. Bu tez el-Kâşânî'nin Zübdetü't-Tefasir'deki kullandığı kaynak, metodu araştırarak, dönemin Şii tefsirinin genel özelliklerini ortaya koymayı ve mezkûr eseri tanıtmayı amaçlamaktadır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında araştırmanın amacı, kapsamı, metoduyla birlikte, el-Kâşânî'nin hayatına ve eserlerine dair bilgileri içermektedir. Birinci bölüm el-Kâşânî'nin kullandığı hadislerin konularını, sahabe, tabiûn, tefsir, hadis mecmuaları, dilbilimsel ve kıraatle ilgili başvurduğu kaynakları kapsamaktadır. İkinci bölümde müellifin Ulûmu'l-Kur'an, klasik dil disiplinlerinin sarf, nahiv, belagat, fonetik, kıraat gibi farklı dalları, Kelam, Fıkıh gibi konularda görüşleri ve diğer farklı fikir sahiplerine karşı tavrı ortaya konulmuştur. Sonuç kısmında Zübdetü't-Tefasir hakkından genel bir değerlendirme yapılarak elde olunan sonuçlar açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mullah Fathullah al-Kashani is one of the Shia mufassirs (exegetes) of 10th century AH. Zubdetu't-Tafasir which is the subject of our study was printed on the basis of its hand writing and hadn't been worked on it before. This thesis aims to indicate general features of Shia tafsir of that period and introduce this mentioned work by exploring the source and the method which al-Kashani used in Zubdatu't-Tafasir. The study consists of introduction and two sections. At introduction there is information about the purpose, content and method of the research and then al-Kashani's life and works. The first section contains topics of hadiths which al-Kashani used, and sources which he applied related to companions, tabiun, tafsir, hadith, language and recitation. In the second section, it has been indicated author's opinions about Ulum al-Quran (Quranic siences), different branches of classical language disciplines like sarf, nahv, balagat, phonetic and recitation, also Kalam and Fiqh and his attitude towards other scholar's thinking. At the Conclusion, Zubdatu't- Tafasir was generally evaluated and the findings were explained.