İlköğretim 3. sınıf öğrencilerinin renk bilgilerinin ve sanat eğitimine karşı tutumlarının incelenmesi
The study of primary school 3rd grader students' knowledge of color and their attitudes toward art education
- Tez No: 585333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MENDUHA SATIR KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar Eğitimi, Renk Bilgisi, Art Education, Visual Arts Education, Color Knowledge
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, görsel sanatlar dersinde ilköğretim öğrencilerinin renk bilgisi konusundaki başarılarını ve görsel sanatlar dersine karşı tutumlarını incelemektir. Bu genel amaç doğrultusunda, öğrencilerin; cinsiyet, okul öncesi eğitimleri, anne-babasının birlikteliği, anne-babaların eğitim seviyeleri, ekonomik geliri, sınıf mevcudu, uzun süre yaşadıkları yer değişkenlerine göre incelemektir. Yöntem: Bu araştırma 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında yapılan, uygulamalı bir araştırmadır. Öğrencilerin bilgi ve tutumlarını öğrenebilmek için nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Her öğrenciye bizzat araştırmacı tarafından başarı testi ve tutum ölçeği uygulanmıştır. Araştırmanın verileri, renk bilgisi başarı testi ve tutum ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin cinsiyetlerine, okul öncesi eğitimlerine, anne-babaların birlikteliğine, anne-babalarının eğitim seviyelerine, öğrencinin eğitim ve öğrenim gördükleri sınıfların mevcuduna göre başarı testi ve tutum testi arasında anlamlı bir farklılık olmadığı görülmektedir. Öğrencilerin görsel sanatlar dersine karşı tutumlarının, ekonomik geliri orta ve yüksek olanların düşük olanlara göre ve ilçede yaşayanların ilde yaşayanlara göre daha iyi oldukları görülmektedir. Öğrencilerden Mardin'de uzun süre yaşayanların Mardin dışında yaşayanlara göre başarısının yüksek olduğu görülmektedir. Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunun; başarısının düşük olduğu uygulama sınavındaki soruların öğrencilere ağır geldiği ve ortalamalarının düşük olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan öğrencilerin çoğunun; tutum testine verdikleri yanıtlar sonucunda tutumlarının düşük olduğu görülmüştür. Görsel Sanatlar dersine olan tutumları ile Görsel Sanatlar dersiyle ilgili başarıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the success of primary school students in color arts and their attitudes towards visual arts. With this general aim, the gender of the students, pre-school education of them, the parity of their parents, the education level of the parents, the economic income, the class size, the place where they live for a long time will be examined according to the variables. Method: This research is an applied research conducted in 2018-2019 academic year. In order to learn the knowledge and attitudes of the students, a relational research model was used among the quantitative research methods. The student was personally tested by the researcher and the attitude scale was used. The data of the study were collected by using the color information achievement test and attitude scale. Findings:It is seen that there is no significant difference between the achievement test and attitude test according to the gender of the students, pre-school education, the parity of the parents, the education level of the parents, the number of the students who have received education and education. Students' attitudes towards the visual arts course are seen to be more favorable than those with low and high economic income, and those living in the districts are more positive than those living in the province. Students living in Mardin for a long time compared to those living outside Mardin of success is seen to be high. Results: It was seen that most of the students who participated in the study had low success, and the questions in the practice exam were found to be heavy for students and their averages were low. The attitudes of most of the students participated in the study were found to be low according to the answers they give to the test. There was no significant relationship between their attitudes to the Visual Arts course and their achievements in Visual Arts course.