Anadolu masallarında sosyal hayat
Social life in Anatolian tales
  1. Tez No: 585387
  2. Yazar: HATİCE DEMİREKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Masallar, Anadolu, Sosyal Hayat, Halk, Tales, Anatolia, Social Life, People
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 434
Özet
Anadolu'da nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar gelen, milletin bilinçaltına ayna tutan kültürel ve sosyal yapı unsurları çeşitli halk edebiyatı ürünleri vasıtasıyla aktarılmıştır. Bu ürünler içinde yer alan masallar sosyal hayatı ve halkın karakterini yansıtması bakımından önemlidir. Din, ahlak, görgü ve hukuk kurallarından başka toplumun yaşama biçimini yansıtan sosyal hayat kavramı çalışmamızda bazı başlıklar ve alt başlıklar altında sınırlandırılmıştır. Bu başlıklar altında incelenen konular olabildiğince geniş tutulmaya çalışılmıştır. Anadolu'nun her bölgesinden derlenmiş masallar üzerinde yapılan çalışmada masallardan yola çıkarak sosyal yapıyı oluşturan unsurların bir kısmının belirlenmesi, mukayese edilmesi ve gruplandırılması temel alınmıştır. Belirlenen bu kıyaslama ve gruplandırmalardan yola çıkarak masalların Türklerin sosyal hayatını ve yapısını hangi ölçüde yansıttığının belirlenmesi ve tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Olağanüstülüklerin içine yerleştirilen gerçek dünya yansımaları masalların halktan kopuk olmadığının göstergesidir. Çalışma, Anadolu'nun yedi bölgesinden her bölge için en az bir en fazla üç masal derlemesi alanında yapılan inceleme kapsamındadır.
Özet (Çeviri)
The cultural and social structure elements that have been transferred from generation to generation in Anatolia, which mirror the subconscious of the nation, have been transferred through various folk literature products. Tales in these products are important in terms of reflecting the social life and the character of the people. The concept of social life, which reflects the life style of the society other than religion, morality, etiquette and rules of law, is limited under some headings and subheadings in our study. The subjects examined under these headings have been tried to be as broad as possible. In the study on tales compiled from every region of Anatolia, it is based on determining, comparing and grouping some of the elements that make up the social structure based on tales. Depending on these comparisons and groupings, it is aimed to determine and to what extent the tales reflect the social life and structure of the Turks. The real world reflections, which are placed into the preternaturalness, show that tales are not disconnected from the people The study includes at least one and at most three tale compilations for each of the seven regions of Anatolia.