Almanya'da yapılan Türk halk oyunları çalışmalarının Türk çocukları üzerinde sosyo-kültürel etkileri: Münih Alevi toplumu örneği
The sociocultural effects of the Turkish folk dance studies on Turkish children in Germany: Munich Alawite community sample
- Tez No: 585440
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Halk Bilimi (Folklor), Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Folklore, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Münih Alevi Toplumu, Türk halk oyunları, göçmenlerde sosyo-kültürel gelişim, Munich Alevi Community, Turkish folk dances, Sociocultural development
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Halk Oyunları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Güçlü bir iletişim ve etkileşim ögesi olan halk oyunlarının sosyal ve kültürel alanda birey üzerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Halk oyunları aracılığıyla gelecek nesillere kültür ögeleri aktarılarak yaşatılır ve kültürün devamlılığı sağlanır. Yaşam tarzını, dilini ve kültürünü sınır ötesi başka bir ülkeye taşımış, günümüzde Almanya'daki en büyük göçmen grubu oluşturan Türklerin bu ülkedeki eğitimsel, ekonomik ve sosyal birçok sorunu arasında en önemli sorunu kültürlerini korumak, yaşatmak ve yeni yetişen kuşaklara aktarmaktır. Kurulan sivil toplum kuruluşlarında, derneklerde, vakıflarda vb. yerlerde gerçekleşen kültürel ve sosyal etkinlikler içinde çocukların ve gençlerin aktif olarak yer alması desteklenmekte böylece kültürün devamlılığını sağlamak hedeflenmektedir. Ailede başlayıp toplum içerisinde devam eden sosyalleşme sürecinde temel kişilik yapılaşması ve kültürel rolün oluşumunda, kültürel değerlerin özümsenmesinde bu tür kurumların katkısı büyüktür. Münih Alevi Toplumu da bu amaçla kurulan bir kurumdur. Bu çalışmada, 15 yılı kapsayan Münih Alevi Toplumunda düzenlenen halk oyunları etkinliklerinde, Almanya'daki Türk çocuklarının gelişim ve adaptasyon sürecini gözlemlemek üzere aralıklı saha araştırması yapılmıştır. Almanya'da yaşayan, ikinci ve üçüncü nesil Münih Alevi Toplumu katılımcıları ve aileleri üzerinde gerçekleştirilen derinlemesine görüşmeler yapılmış, görüşmelerde odaklanan konular, göçmen çocukların sosyo-kültürel gelişimlerinin yanı sıra, kültürlerini algılama ve uygulama şekillerinin gözlenmesidir. Çalışmadaki temel bulgular, kültürel ve sanatsal yapısıyla birey üzerinde olumlu etkileri olan halk oyunları faaliyetlerinin göçmen çocuklardaki sosyal uyumu geliştirmiş olması, kültürel değerlerin farkındalığının artması, toplumsal, fiziksel, psikolojik, sanatsal ve eğitsel kazanımlarıdır.
Özet (Çeviri)
It is known that folk dances, which are a strong communication and interaction element, have a significant effect on the individual in the social and cultural area. Cultural elements are transferred to future generations through folk dances and the continuity of the culture is maintained. Among many educational, economic and social problems, the most important problem of the Turkish people, who took their life style, language and culture with them beyond borders, to another country, and constitute the largest immigrant group in Germany today, is to preserve their culture, keep it alive and transfer it to new generations. Active participation of children and young people in cultural and social activities held in non-governmental organizations, associations, foundations, etc. is supported, and thus, it is aimed to ensure the continuity of the culture. During the socialization process that starts in the family and continues in the society, the contribution of such institutions is great in the basic personality structuring, formation of the cultural role and assimilation of the cultural values. Munich Alevi Culture Center is an institution established for this purpose. In this study, an interim field research was conducted to observe the development and adaptation process of Turkish children in Germany at folk dance activities organized in the Alevi Community of Munich for 15 years. In-depth interviews were conducted with participants and families of the second and third generations of the Munich Alevi Community in Germany, focusing on the socio-cultural development of immigrant children, as well as how they perceive and practice their culture. The main findings of the study are that folk dance activities, which have positive effects on the individual with their cultural and artistic structure, improved social cohesion in immigrant children, increased awareness of cultural values and provided social, physical, psychological, artistic and educational gains.