Ortaokul öğrenci velilerinin müzik eğitimine ve müziksel kariyer yapmak isteyen çocuklarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Ortaokul öğrenci̇ veli̇leri̇ni̇n müzi̇k eği̇ti̇mi̇ne ve müzi̇ksel kari̇yer yapmak i̇steyen çocuklarina i̇li̇şki̇n görüşleri̇ni̇n i̇ncelenmesi̇
- Tez No: 585490
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL DİNÇ ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: müzik, müzik eğitimi, veli tutum, aile ve eğitim
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trabzon Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Ortaokul Öğrenci Velilerinin Müzik Eğitimine Ve Müziksel Kariyer Yapmak İsteyen Çocuklarına İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi Bu çalışma ortaokul son sınıf öğrenci velilerinin, çocuklarının almış oldukları müzik eğitimine yönelik görüşlerini tespit etmek ve çocuklarının müzik alanında eğitim almayı ya da meslek olarak seçmeyi istediklerinde görüşlerinin ne yönde olacağını ortaya koymak amacı ile yapılmıştır. Bu amaçla yürütülen araştırmada, nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden olan açıklayıcı (explanatory) desen kullanılmıştır. Bu araştırmanın nicel verilerinin toplanmasına ilişkin çalışma grubunu Tekirdağ ili ve ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı 1084 ortaokul öğrenci velisi oluşturmaktadır. Araştırmada“Ortaokul Müzik Eğitimine İlişkin Aile Tutum Ölçeği”Milli Eğitim Bakanlığı'ndan gerekli olan izin alındıktan sonra uygulanmıştır. Nitel verilerin toplanmasına ilişkin olarak da bu okullardan gönüllülük esasına göre seçilen 15 veli çalışmanın ikinci çalışma grubunu oluşturmuştur. Bu 15 veliye yarı yapılandırılmış görüşmeler uygulanmıştır. Araştırma çalışma grubunun oluşturulmasında tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden olan“kolayda örnekleme”uygun görülmüştür. Çalışmaya ilişkin nicel veriler 2016 yılında Dinç Altun tarafından geliştirilen ve toplamda 17 maddeden oluşan ortaokul velilerinin müzik eğitimine yönelik tutumlarını belirlemeyi ölçmeyi amaçlayan“Ortaokul Müzik Eğitimine İlişkin Aile Tutum Ölçeği ”ile toplanmıştır. Çalışmanın nitel aşamasını oluşturan bölümde ortaokul velilerinin çocuklarının müzik eğitimi ve kariyer seçimlerine yönelik görüşlerine derinlemesine ulaşabilmek amacı ile araştırmacı tarafından hazırlanmış ve gerekli uzman görüşlerine başvurularak son haline getirilmiş olan ve 13 açık uçlu sorudan oluşan aldığı yarı-yapılandırılmış mülakatların uygulanması yolu ile nitel veriler elde edilmiştir. Çalışmanın nicel bölümüne ilişkin sonuçlarda Müzikle ilgili mesleklere yönelik olumsuz tutum, müziğe ilişkin olumlu tutum, müzik dersine yönelik olumsuz tutum, GSL'ye yönelik olumsuz tutum alt boyutları ve müziğe ilişkin veli tutumu ölçeği toplam puanlarının velilerin cinsiyetine, yaş gruplarına, velilerin öğrenim gruplarına, ailede enstrüman çalan bireyin var olma ve çocuğunu müzik kurslarına gönderme durumlarına göre anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Katılımcı görüşleri açısından velilerin çoğunluğunun çocuklarının müzikle ilgili bir okulda eğitimine devam etmesini kabul etmediği, büyük çoğunluğunun çocuklarının fen ya da Anadolu liselerine devam etmesini beklediğini ve istediği bazı velilerin müzik eğitimini aile kültürlerine uygun bulmadığı ve müzik ile ilgili bir mesleğin topumda önemli görülmediğini düşündüğü belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Analysing Secondary School Parents' Opinions Towards Their Children's Tendency for Musical Education and Musical Career This study has been done in order to determine the opinions of the last grades' students' parents towards musical education students got and to put forward in what direction parents' opinions will be if their children would like to get musical education or choose music as profession. Explanatory pattern, one of the compound patterns in which qualitative and quantitative research approaches used together, has been used in this study. 1084 secondary school students' parents from the schools, dependent on Ministry of National Education, in Tekirdağ Province and its towns have formed the study group related to get quantitative datas of this research.“Family Attitude Scale Regarding Secondary School Musical Education”has been applied after necessary permission was got from Ministry of National Education in this study. 15 parents, chosen based on their willingness, from these schools have formed the second study group of the study regarding getting qualitative datas.Semi-structured interviews have been applied to these 15 parents.“ Handy Exemplifi-cations”not being random, has been approved in forming the study group of our research. Quantitative datas regarding the study have been collected with the“Family Attitude Scale Regarding Secondary School Musical Education”which was developed by Dinç Altun in 2015 and had 17 items and purposed to measure the secondary school parents' attitudes towards musical education. In the section that consists of qualitative stage of the study, it is prepared by the researcher in order to reach the views of the secondary school childrens' parents about their musical education and career choices and has been finalized by applying the expert opinions and has been obtained by applying the expert opinions and has been obtained by applying semi-structured interviews with 13 open-ended questions. In the results related to the quantitative stage of the study, negative attitudes towards it is determined that musical professions, positive attitudes towards the music, negative attitudes towards Fine Arts High School and parents' attitudes towards music scale's total scores have significant differences between parents' genders, age groups, parents' educational backgrounds, the presence of instrumentalist in family and sending their children to the music course. In terms of participant opinions, it is determined that most of the parents do not accept that their children continue their educations in a music related school, most of them expect and wish their children to continue their education in Science or High schools, some of the parents do not approve that music education is suitable for family culture and that a music related profession is not considered important in the society.