Changing the moral voice in American children's literature: E. B. White and the spirit of community
Amerikan çocuk edebiyatında değişen ahlaki ses: E. B. White ve topluluk ruhu
  1. Tez No: 585518
  2. Yazar: ZÜHAL KÖK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ÇÖKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluğun Sosyal İnşası, Çocuk Edebiyatı, Narsistik Kültür, Bireyselcilik, Toplulukçuluk, E.B.White, Sağaltıcı Anlatı, Social Construction of Childhood, Children's Literature, Ideology, Narcissistic Culture, Individualism, Communitarianism, Healing Narrative
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Amerikan kültürünü oluşturan değerler bireyselcilik ideolojisi üzerine kurulmuştur. Bireyselcilik ruhu sadece bireylerin sosyal yaşantılarını şekillendirmemiş, aynı zamanda, politikadan edebiyata ve hatta çocuk edebiyatına kadar birçok alanda kendini göstermiştir. Öyle ki Amerikan klasikleri olarak adlandırılan birçok çocuk hikayesinde Amerikan karakterini de yansıtan macera ruhuna ve özgürlük anlayışına sıkça rastlanır. 1950'ler ve sonrasında yaşanan hızlı toplumsal değişimler ise bireyselciliğe eleştirel bir bakış açısı getirmiştir. Sadece bireysel değerlerin sağlıklı bir Amerikan toplumu oluşturmak için tek başına yeterli olmadığını savunan Amerikalı sosyologlar, 1950'lerden sonra Amerikan toplumuna egemen olan sosyal, ahlaki ve kurumsal çöküşü eleştirmişlerdir. Bu nedenle, Amerikan toplumunda hakim olan“önce ben”narsistik anlayışının“önce biz”toplumsal anlayışı ile dengelenmesi gerektiğini söylemişlerdir. Benzer şekilde, E. B. White da çocuk edebiyatında,“ben”ve“biz”olgusunu birleştiren bir anlatım sergiler, ve bireyselcilik ile topluluk değerleri arasında sağlıklı bir denge kuran hikayeler yazar. Bu anlamda E. B. White'ın çocuk kitapları diğer çocuk kitaplarından farklılık gösterir. Bu tez Stuart Little, Charlotte's Web ve The Trumpet of the Swan adlı üç çocuk kitabının içerdiği konu ve temalar bakımından E.B.White'ın ahlaki sesini nasıl yansıttığını metin analizi yöntemini kullanarak incelemeyi hedeflemektedir. Bireyselciliğin kontrol edilemez yükselişi nedeniyle, E.B. White, Amerikan toplumunda toplumsal değerlerin yavaş yavaş yok olduğunu görmüş ve topluluk ruhunun çocuğun hayatında yerini almasını sağlayarak bu duruma çözüm bulmaya çalışmıştır. Değişimin çocuktan başlayacağı inancıyla E. B. White, bireysel değerlerle toplumsal değerleri çocuk kitaplarında buluşturmuş ve Amerikan toplumu için vazgeçilmez olan bireysel değerler kadar toplumsal değerlerin de sağlıklı bir Amerikan toplumu için önemli olduğunu çocuk okurlarına hatırlatmıştır. Bu anlamda, her üç romanın baş kahramanları için başarıya giden yol özgürlük ve macera ruhu ile birleşen arkadaşlık ve dayanışma ruhudur.
Özet (Çeviri)
The core values that shape American culture is based on the ideology of individualism. The spirit of individualism not only shapes social life of individuals, but also shows itself in many areas from politics to literature, and even in the field of children's literature. So, in many American classical children's stories, we often come across the spirit of adventure and the concept of freedom, two issues which have shaped the American character, as well. The rapid social changes of the 1950s have been influential in bringing a critical perspective to individualism. American sociologists, who advocate that individual values alone are not sufficient for constructing a healthy American society, criticize the social, moral and institutional corruption that has dominated American society after the 1950s. Therefore, they suggest that the prevailing“me first”narcissistic value in American society should be balanced by a“we first”communal thinking. Similarly, in his children's fiction, E. B. White, without privileging either one at the expense of the other, also writes stories that maintain a healthy balance between individualism and community. In this respect, E. B. White's children stories differ from most of his counterparts. This dissertation, by using the method of textual analysis, aims to scrutinize E.B. White's three children's books Stuart Little, Charlotte's Web and The Trumpet of the Swan in order to reflect on E. B. White's changing moral voice. Due to the uncontrollable rise of individualism, E. B. White is also concerned with the gradual disintegration of communal values in American society and tries to find a resolution by integrating the spirit of the community into the life of the child. Believing that change begins with the child, E. B. White brings individual and communal values together in all three literary works, reminding his child readers the importance of community as well as individuality in the maintenance of a healthy American society. Consequently, for the protagonists of each of the three novels, the road to success lies in combining the spirit of friendship and solidarity with that of freedom and adventure.