Elektrik enerjisi tüketiminin ekonomik büyüme üzerine etkisi: Afrika ülkeleri üzerine uygulama
The effect of electricity consumption on economic growth: Application on African countries
- Tez No: 585570
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE DEDEOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
 - Anahtar Kelimeler: Elektrik Tüketimi, Ekonomik Büyüme, Eşbütünleşme, Granger anlamında nedensellik, Doğu Afrika, Sahraaltı Afrika, Electricity Consumption, Economic Growth, Cointegration, Causality in the sense of Granger, East Africa, Sub-Saharan Africa
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erciyes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma, elektrik enerjisinin 1993-2017 dönemleri arasında seçilen Afrika ülkelerinin ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. İlk iki bölümü, Doğu Afrika ülkelerinin bu alt bölgede yer alan üç ülke tarafından geniş ölçüde temsil edilen ekonomi ve enerji politikalarına odaklanmaktadır. Üçüncü bölüm de ise iki ekonometrik analiz yapılmıştır. Elektrik enerjisi ile ekonomik büyüme arasındaki nedensel ilişkinin varlığı araştırılmıştır. Ayrıca bütünleşme paneli modeli, VECM modeli ve nedensellik paneli analizi uygulanarak deneysel analiz yapılmıştır. Bu ekonometrik analiz, iki farklı bölgede (Doğu Afrika ve Sahraaltı Afrika) bağımsız olarak yapılmıştır. Sonuçlar, Doğu Afrika Bölgesi'ndeki ekonomik büyüme ile elektrik tüketimi arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bu sonuçlar aynı zamanda Doğu Afrika Bölgesi'ndeki elektrik tüketimiile ekonomik büyüme arasında nedensellik ilişkisi olduğunu göstermektedir. Başka bir deyişle, enerji tüketimindeki artışın ekonomik büyümeyi artırdığını göstermektedir. Bununla birlikte, Sahraaltı Afrika elektrik tüketiminin ekonomik büyüme üzerinde bir etkisi yoktur. Öte yandan, ekonomik büyüme elektrik tüketimini etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the impact of electrical energy on the overall economic growth of African countries selected for the period 1993-2017. In fact, the first two chapters focus on the energy, economic and energy policies of East African countries, which are widely represented by three countries in this sub-region. In the third part, two econometric analyzes are performed. The existence of a causal relationship between electricity and economic growth has been investigated. Also; Experimental analysis was performed by using integration panel model, VECM model and causality panel analysis. This econometric analysis was conducted independently in two different regions (East Africa and Sub-Saharan Africa). The results show a positive relationship between economic growth and electricity consumption in the East Africa region. These results also show that there is a causality between electricity consumption and economic growth in the East Africa region, in other words, the increase in energy consumption has a positive effect on economic growth. However, sub-Saharan African electricity consumption has no impact on economic growth. On the other hand, economic growth affects electricity consumption.