Robust estimation of unknows in a linear system of equations with modelling uncertainties
Benzetim belirsizlikleri olan doğrusal denklem sistemlerinde bilinmeyeblerin gürbüz kestirimi
  1. Tez No: 58569
  2. Yazar: FEHMİ CHEBİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürbüz Kestirim, Parametrik Ölçüm Belirsizlikleri, Diyagonal Düzenlileştirme, Dalgacık tabanlı oluşturum, Hata Karesinin Ortalaması, Robust Estimation, Parametric measurement uncertainties, Ridge Re gression, Wavelet based reconstruction, Mean Square Error
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET BENZETİM BELİRSİZLİKLERİ OLAN DO?RUSAL DENKLEM SİSTEMLERİNDE BİLİNMEYENLERİN GÜRBÜZ KESTİRIMİ Fehmi Clıebil Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Orhan Arıkan Temmuz 1997 Doğrusal denklem 'sistemlerinde bilinmeyenlerin kestiriminde kullanılmak üzere pekçok yöntem önerilmiştir. Sistemin belirsizlikler içermesi durumunda kestirim başarımı yüksek gürbüz yöntemlere duyulan ihtiyaç nedeniyle, tez kapsamında yeni yöntemler önerilmektedir. Sistem belirsizliğinin ölçüm gürültüsünün istatistiksel tanımlanması üzerinde olduğu durumlarda kullanılmak üzere önerdiğimiz yöntemler kullanılmakta olan yöntemler ile kıyaslanmış ve oldukça daha iyi kestirimler elde edilebildiği gösterilmiştir. Özellikle sinyal- gürültü oranının düşük olduğu durumlarda yeni yöntemler çok daha iyi kestirimler verebilmektedir. Parametrik yapıya sahip sistem matrislerinde belirsizlikler olması durumundaVI kullanılabilecek yeni kestirim yöntemleri de önerilmektedir. Bu yöntemlerin kullanılmakta olan diğer yöntemlerde olan detaylı kıyaslamasında yeni yöntemlerin daha gürbüz ve yüksek başarmalı kestirim sonuçları verebildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROBUST ESTIMATION OF UNKNOWNS IN A LINEAR SYSTEM OF EQUATIONS WITH MODELING UNCERTAINTIES Fehmi Chebil M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Orhan Ankan July 1997 Robust methods of estimation of unknowns in a linear system of equations with modeling uncertainties are proposed. Specifically, when the uncertainty in the model is limited to the statistics of the additive noise, algorithms based on adap tive regularized techniques are introduced and compared with commonly used estimators. It is observed that significant improvements can be achieved at low signal-to-noise ratios. Then, we investigated the case of a parametric uncertainty in the model matrix and proposed algorithms based on non-linear ridge regres sion, maximum likelihood and Bayesian estimation that can be used depending IIIIV on the amount of prior information. Based on a detailed comparison study be tween the proposed and available methods, it is shown that the new approaches provide significantly better estimates for the unknowns in the presence of model uncertainties.