Design and performance evaluation of indexing methods for dynamic attributes in mobile database management systems
Hareketli veri tabanı sistemlerinde dinamik öznitelikler için indeksleme yöntemleri tasarımı ve performans ölçümü
  1. Tez No: 58571
  2. Yazar: JAMEL TAYEB
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Hareketli Veri Tabanı Yönetimi, Uzaysal İndeksleme, Di namik Öznitelikler. iv, Mobile Data Management, Spatial Indexing, Dynamic attributes. in
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET HAREKETLİ VERİ TABANI SİSTEMLERİNDE DİNAMİK ÖZNİTELİKLER İÇİN İNDEKSLEME YÖNTEMLERİ TASARIMI VE PERFORMANS ÖLÇÜMÜ Jamel Tayeb Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Özgür Ulusoy Mayıs 1997 Genel amaçlı veri tabanlarını oluşturan öznitelikler, nadiren ve bazı işlemlerin uygulanması sonucu değer değişikliklerine uğradıkları için, durağan öznitelikler olarak adlandırılmaktadırlar. Zamansal veri tabanlarında, özniteliklerin deği şikliğe uğrama zamanlan da önemlidir ve her değişiklikte özniteliğin yeni bir versiyonu yaratılır. Bu tip veri tabanlarında öznitelikler durağan özniteliklere oranla genelde daha sık değişikliğe uğrarlar. Özniteliklerin, dinamik öznitelikler olarak adlandırılan bir diğer kategorisi ise, zamana bağlı olarak devamlı değişme özelliğine sahiptir ve bu nedenle, her değer değişiminin bir işlem aracılığıyla veri tabanına yansıtılması sisteme çok büyük bir yük getirecektir. Bu tezde, dinamik öznitelikler üzerinde iki değişik indeksleme metodunun performans analizi gerçekleştirilmektedir. Bu yöntemlerdeki temel fikir, doğrusal bir işlev aracılığıyla, özniteliklerin geçmişteki değerlerini de kullanarak, gelecek için ala bilecekleri değerlerin belirlenmesidir. Bu yöntemlerin araştırılması, hareketli veri tabanı yönetimi alanı temel alınarak gerçekleştirilirken, zamansal ve uzay- sal indeksleme konularından da gerekli yerlerde faydalanılmıştır. Tezin başlıca katkıları, çeşitli deneysel araştırma sonuçlarının sunulması yanında bazı mate matiksel analizlerin gerçekleştirilmesi ve elde edilen sonuçlar ışığında FP-Index olarak adlandırdığımız yeni bir indeksleme yöntemin geliştirilmesi olmuştur. Yeni yöntemin diğer indeksleme yöntemlerine olan üstünlüğü matematiksel analiz yoluyla kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND PERFORMANCE EVALUATION OF INDEXING METHODS FOR DYNAMIC ATTRIBUTES IN MOBILE DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS Jamel Tayeb M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Özgür Ulusoy May 1997 In traditional databases, we deal with static attributes which change very in frequently over time and their change is handled with an explicit update opera tion. In temporal databases, the time of change of attributes is also important and every update creates a new version. Attributes, typically change more frequently over time. A more agitated category of attributes are the so-called dynamic attributes whose value changes continuously over time, thus making it impractical to explicitly update them as they change. In this thesis, we conduct a performance evaluation study of two indexing methods for dynamic attributes. These are based on the key idea of using a linear function that describes the way the attribute changes over time and allows us to predict its value in the future based on any value of it in the past. The problem is rooted in the context of mobile data management and draws upon the fields of spatial and temporal indexing. We contribute various experimental results, mathemat ical analyses, and improvement and optimization algorithms. Finally, inspired by a few of the observed shortcomings of both of the studied techniques, we propose a novel indexing method which we call the FP-Index which is shown analytically to have promising prospects and to beat both methods over most performance parameters.