WIZ- dynamic web-based course presentation system
WIZ-Dinamik ağ tabanlı ders sunum sistemi
- Tez No: 58572
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DAVİD DAVENPORT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, Internet, WWW, Akıllı Eğitim Sistemleri, Dinamik Hipermetin, Hipermedya, Kullanıcı Modelleme, Distance Education, Internet, WWW, Intelligent Tutoring Sys tems, Dynamic Hypertext, Hypermedia, User Modeling
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
IV ÖZET WIZ - dinamik A? TABANLI DERS SUNUM SİSTEMİ Ozan Özhan Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. David Davenport Ağustos, 1997 Dünya Çapındaki Bilgisayar Ağı (WWW) eğitim açısından büyük bir potansiyele sahiptir. Bu ağ sadece haberleşme imkanı sağlamakla kalmayıp, bilgilerin saklanması ve arzu edildiğinde bunlara kolayca erişilmesine de imkan vermektedir. Bu özellikleri, Dünya Çapındaki Bilgisayar Ağı'nı uzaktan eğitim için ideal hale getirmektedir. Mevcut sorunlar bilgisayar ağının sabit doğasından kaynaklanmaktadır. Bu sabit yapı kişiye uygun bireysel sunumu çok zor hale getirmektedir. Bu tez bu sorunun üstesinden gelmek için geliştirilmiş bir projeyi; WIZ sistemini sunmaktadır. WIZ sistemi Internet üzerinde etkileşimli ders sunan bir dinamik hipermedya sistemidir. Bu sistem bireye en uygun ders sunumu sağlayabilmek için her bir öğrencinin dersteki durumunu sürekli olarak takip etmektedir. Öğrenciler ders materyali içerisinde istedikleri şekilde dolaşma özgürlüğüne sahip olmakla beraber, bir tuşa basmaları tekrar birey sel (kılavuzlu) sunuma dönüşü sağlamaktadır. Bununla birlikte, WIZ sistemi, derslerde, birlikte çalışma ve tartışma ortamı sağlamak için Internet 'in iletişim olanaklarını sonuna kadar kullanmaktadır. WIZ sistemi yer ve zamandan bağımsız, hesaplı, bireysel, etkileşimli uzaktan eğitimi sağlamak için somut eğitimsel tasarım ve yazılım mühendisliği prensiplerini kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
III ABSTRACT WIZ - DYNAMIC WEB-BASED COURSE PRESENTATION SYSTEM Ozan Ozhan M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Asst. Prof. Dr. David Davenport August, 1997 The educational potential of the World- Wide- Web is clear. It provides not only a means of communication, but, just as importantly, a means for storing and conveniently accessing a massive amount of information. Such character istics make it an ideal platform for distance education. One limitation however is the fixed nature of the web itself, making guidance and individualized pre sentation difficult. This thesis presents a project, the WIZ system, aimed at overcoming this problem. The WIZ system is a dynamic hypermedia system that presents interactive courses over the Internet. It monitors the progress of each student in order to provide a presentation that best matches the individ ual. Students have the freedom to browse the course material but can return back to the guided presentation by simply clicking on a button. In addition, the WIZ system exploits the communication (newsgroup and email) facilities of the Internet in order to provide a collaborative discussion environment for courses. WIZ employs sound educational design and software engineering principles to generate affordable, individualized, interactive distance education, indepen dent of time and location.