Ebû ishâk eş-Şirâzî'nin fıkıh usulü yazımında çağdaşı Şâfiî usulcülerden farklı yönleri
Abu ishâq al-Shirazi's different aspects on usul al-Fiqh writing from contemporary Shafi'i jurists
- Tez No: 585713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ YARGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Fıkıh usûlü, metot, Mütekellîmin, Fukaha, Memzûc, Şirâzî çağdaş
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Fıkıh usûlü'nün ilk tedvininden sonra zamanla mütekellîmin, fukaha ve karma/memzûc olarak temelde üç ayrı yazım metodu olduğu kabul edilmiştir. Fakihlerin usûl konularının ele alış yöntemleri, eserlerinde yöneldikleri ana hedefler ve eserlerinin kapsamları birbirinden ayrı oduğu için usûl yazımı bu şekilde tasnif edilmiştir. Fakat yazılan bütün fıkıh usûlü eserleri bu tasnif kapsamınsa alınmamıştır. Ebû İshâk eş-Şirâzî'nin eserleri, bu metot tasnifi içerisinde kabul edilmeyen biridir. Şirâzî'nin usûl yazımında Şâfiî çağdaşlarından farklı yönleri incelenmektedir. Bu çerçevede ilk bölümde Şirâzî'nin hayatı, kişiliği, eserleri, yaşadığı dönem ve Şâfiî çağdaşlarının hayatı anlatılmıştır. İkinci bölümde metotların tasnifi ile mütekellîmin, fukaha ve memzûc metotlarının temel özellikleri, bu metotlara göre yazılan eserler ve metotların tasnifine yönelik eleştiriler işlenmiştir. Şirâzî'nin eserlerinin incelendiği son bölümde ise Ebu İshâk eş-Şirâzî'nin usul yazımında Şâfiî çağdaşlarından kitapların başladığı konu itibariyle, bölümlendirme açısında, kullandığı kavram ve terimler açısında, mezhebe bağlılık açısında, atıf yaptığı âlimler açısında, fıkıh usûlü-kelam, mantık ve celed ilişkisindeki farkı ve ele alıp almadığı konular açısında farklı yönleri ele alınmşıtır. Varılan sonuçta Şirâzî'nin takip ettiği metot Sâfiî'nin metoduyla aynı aldoğudur.
Özet (Çeviri)
Mutekellîmin, Fukaha and Memzûc, as different writing methods, are accepted mainly after the fist compilation of Fıqh Usûl.As Faqies' approach on Usûl's topics, their main goals and works' content are different from each other,the Usúl's writing iş classified as such. But all the written Fiqh-Usul works aren't included in that classification. Abu İshaq al -Shirazi is the one whose works arent accepted in that method classification. In this study, while his Shafi'i contemporaries'works are seen as belong to the Mutekellimîn method; ın this study while Abu Ishaq al Shirazi's contemporaries' Works are seen as belong to the Mutekellimin method, Abu Ishaq al Shirazi's method is belong to neither Mutekellimin's nor Fukaha's method for that reason in this study the differences between Shirazi' method and his contemporaries are handled.In this frame, in the first chapter Shirazi's life, his studies, period and his contemporaries' lives are described. In the second chapter methods' classification, Mutekellimîn, Fuckaha and Menzúc methods' main characteristics, the written works according to these methods, the critiques of the method classification are handled.The last chapter, including Shirazi'i works, refers to Abu Ishaq al- Shirazi 's different aspect on Usul al-Fıqh writing from contemporary Shafi'i Jurists.