Ebû İshâk eş-Şîrâzî'nin icmâ anlayışı
The understanding ijma of Abû İshâk al-Şirazi
- Tez No: 459945
- Danışmanlar: PROF. DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Şîrâzî, usûl, hukuk, icmâ, Şîrâzî method, law, ijmâ
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Fıkıh kitaplarında birçok dinî hükmün meşruiyet temelini göstermek üzere başvurulan, fıkıh usûlü eserlerinde ise kaynaklar teorisinin vazgeçilmez bir üyesi olarak yer alan ve temel şer'î deliller arasında genellikle üçüncü sıraya yerleştirilen icmâ, İslâm fıkıh ve kültürünün çok önemli kavramlarından biridir. Bu çalışmada Şâfiî mezhebinin büyük âlimlerinden, hem usûl hem de fürûda birçok eser yazan ve özellikle usûl alanında bıraktığı el-Lüm'a, Şerhu'l-Lüma', ve et-Et-Tebsıra adlı eserlerinin sahibi eş-Şîrâzî'nin icmâ anlayışı ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma, bir giriş üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, araştırmanın amacı, kapsamı, önemi ve metodu ele alınmıştır. Birinci bölümde Şîrâzî'nin hayatı, ilmi gelişimi, hocaları, öğrencileri ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci ve üçüncü bölümde Şîrâzî'nin icmâ hakkındaki düşünceleri incelenmiştir. Son bölüm ise genel değerlendirmeler ve sonuçtan ibarettir.
Özet (Çeviri)
Ijma which many religious provision in the books of fiqh basis of legitimacy referenced to show, also in the works of fiqh procedure located as a member of the theory of indispensable resources and Among the religious basis of evidence usually placed in the third row is one of the very important concepts of Islam fiqh and culture. The great scholars of Shafi'i sect, both procedure and furan also many works releasing Shiraz, especially left from the area of procedural, the owner of works called Şerhu'l-Lüma', el-Lüm'a and et-Tebsıra, the ijma understanding of eş-Şîrâzî will attempt to demonstrate. The research contains an introduction, three chapter and a conclusion. The introduction deals with the purpose, scope, importanca and the methodology of research. Şirazi's life, scientific development, his teachers and students and Works are stated in the first section. The thoughts of Şirazi abaout Ijma were stated in the second and third part. The last part consists of general assessments and conclusion.