Ebu İshak eş-Şirazi ve usulcülüğü
Abu Ishaq Shirazi and his procedural thought
  1. Tez No: 620263
  2. Yazar: NURCAN KÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebû İshâk Şirazî, Fıkıh Usûlü, Fukaha, Mütekellimin, Abu Ishaq Shirazi, Fiqh Procedure, Fuqaha, Mutakallimin
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
“Ebû İshâk Şirazî ve Usûlcülüğü”ismini taşıyan bu tezde Şafiî mezhebinin önde gelen âlimlerinden biri olan Şirazî'nin fıkıh usulüne dair görüşleri ve fıkıh usûlünde takip ettiği yöntem konu edinilmiştir. Bir giriş ve üç bölümden oluşan tezin birinci bölümünde Şirazî'nin hayatı, hocala-rı, öğrencileri ve eserleri yanında onun yaşadığı siyasî ve ilmî ortam ele alınmıştır. İkinci bölümde ise Şirazî'nin usûl-ü fıkha dair görüşleri kapsamında Şafiî mezhebi içerisinde ihtilaflı meselelerde tercihleri, değer verdiği ve atıfta bulunduğu âlimler, tenkit ettiği mezhepler ve görüşler zikredilmiştir. Şirazî'nin usûl düşüncesinin temel özellikleri adını taşıyan son bölüm ise, onun usûlde takip ettiği yöntem, Tabsıra ve Lüma'daki farklı gö-rüşleri, usûl konularının tasnifinde benimsediği yöntem, hangi metodla usûl eseri yazdığı gibi konulardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled“ Abu Ishaq Shirazi and his Procedural Thought”, one of the leading scholars of the Shafi'i sect, Shirazi's views on fiqh procedure and the method he followed in fiqh procedure were taken into consideration. In the first part of the thesis, which consists of an introduction and three parts, Shirazi's life, teachers, students and works as well as the political and scientific envi-ronment in which he lived has been explored and articulated. In the second part, within the scope of Şirazî's views on the methodology, the preferences of the Shafi'i sect in disputed matters, the scholars he valued and referred to, the sects he criticized and the opinions were mentioned. The last section, which is named as the main features of Shirazî's procedural tho-ught, consists of the method he follows in his method, different views in Tabsıra and Luma, the method he adopts in the classification of procedural subjects, and the method by which he writes the procedural work.