Balkan geopolitics and Chameria question
Balkan jeopolitiği ve Çamıria sorunu
- Tez No: 585729
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Arnavutluk, Balkan Yarımadası, Çamıria Sorunu, Jeopolitik, Yunanistan, Albania, Balkan Peninsula, Chameria Question, Geopolitics, Greece
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışma, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden günümüze kadar olan tarihi olayları analiz etmekte ve jeopolitik oyunların Balkan Yarımadası üzerindeki sonuçlarını göstermektedir. Bu çalışmada öncelikle, Balkanlar ve Çamıria Bölgesi'nin jeopolitik konumunun ayrıntılı bir açıklaması da dahil olmak üzere hem klasik hem de kritik Jeopolitik'in tarihçesi ve ilkeleri sunulmuştur. Buna ek olarak, genel anlamda Balkanlar'ın tüm tarihi tarifi ve özel anlamda Çamıria Sorunu klasik jeopolitik stratejilere göre açıklanmıştır. Çamıria Sorunu jeopolitik bakış açısıdan ilk kez bu çalışmada incelemiştir. Ana sorgu olarak bu küçük toprağın hem Arnavutluk hem de Yunanistan ülkeleri için öneminin yanı sıra Büyük Britanya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya gibi farklı aktörlerin bölge için sahip oldukları doğrudan çıkarları ortaya koyulmuştur. Bunu başarmak için Arnavutça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce ve Türkçe gibi farklı dillerden kaynaklar kullanılmıştır. Sırasıyla, bu çalışmanın hipotezine dayanarak, bu jeopolitik stratejilerin mevcut olduğu ve bu yüzyılda bile zor bir barışın altında kalmaya devam ettiği görülmektedir. 1990'dan sonraki bu stratejiler, devlet sınırlarının değişmesini mümkün kılarak bölge güçlerinin dengesini bir kez daha değiştirmiştir. Yine de Çamıria için durumu yatıştıracak ve her iki ülkeyi tatmin edecek resmi bir çözüm bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes historical facts from the end of the Ottoman Empire until nowadays and shows the consequences that geopolitical games had upon the Balkan Peninsula. Within this study firstly it is presented the history and principles of both classical and critical Geopolitics, including a detailed explanation of the geopolitical position of Balkans and the Chameria Region. Additionally, the whole historical prospectus of the Balkans in general and Chameria Question, in particular, has been explained according to classical geopolitical strategies. It is the first time that the Chameria Question is seen under the geopolitical perspective. The main query reveals the importance of this small land for both countries Albania and Greece as well as the direct interests that different actors such as Great Britain, the United States of America and Russia have for the region. To achieve this, sources from different languages such as Albanian, French, English, Turkish, Italian, Spanish and Portuguese have been used. In sequence, based on the hypothesis of this study, it is observed that these geopolitical strategies are present and continue to lie underneath an elusive peace even in this century. These strategies after the 1990s made possible the change of state borders thus changed once again the balance of powers in the region. Yet for Chameria there is still no official solution that would appease the situation and satisfy both countries.