Quality measurament plan using Monte Carlo methods
Monte Carlo yöntemlerini kullanarak kalite ölçüm planı
- Tez No: 58576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: QMP, Hiyerarşik Bayes, Gibbs Örnekleyicisi, Önem Örneklemesi, ikame Örneklemesi, QMP, Hierarchical Bayes, Gibbs Sampler, Importance-Sampling, Substitution-Sampling
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
IV ÖZET monte-carlo yöntemlerini kullanarak kalite ölçüm planı Faker Zouaoui Endüstri Mühendisliği, Yüksek Lisans Danışman: Doçent Ülkü Gürler Ortak Danışman: Profesör Asad Zaman Mayıs, 1997 Bu çalışma, kalite güvencesi denetim sonuçlarının Bell sistem yönetimine ak tarılması amacıyla yürütülen“Quality Measurement Plan (QMP)”(kalite ölçüm planı'nı) ele almaktadır. QMP, Poisson gözlemler için ampirik Bayes problem ine yeni bir Bayes'ci yaklaşımdan türetilmiştir. Bu yöntem, ürün kalitesini tahmin etmek için hem şimdiki hem de geçmiş verileri kullanmaktadır. Hoadley'in 1981 'de geliştirdiği QMP tahmin edicisi bir dizi karmaşık ve yaklaşık hesapla mallara dayanmaktadır. Gibbs örnekleyicisi ve önem örneklemesi gibi örnekleme yöntemleri bu yaklaşıklık gereğini ortadan kaldırmakta ve kalite tahmin edicilerinin hesaplanmasında Monte-Carlo tekniklerinin kullanılmasına izin vermektedir. Bu çalışmada QMP modelinde Monte-Carlo tekniklerine dayalı bazı yaklaşımların denenmesi için algoritmalar ve yaklaşımlar tartışılmaktadır. Simülasyon sonuçlarımız göstermiştir ki, QMP algoritması hesaplama acısından daha etkin kullanılmış olmakla birlikte, örnekleme yaklaşımları mevcut kalitenin daha doğru bir tahminini vermektedir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT QUALITY MEASUREMENT PLAN USING MONTE CARLO METHODS Faker Zouaoui M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Ülkü Gürler Co-supervisor: Prof. Asad Zaman May, 1997 This study considers the Quality Measurement Plan (QMP), a system im plemented for reporting the quality assurance audit results to Bell system management. QMP is derived from a new Bayesian approach to the empir ical Bayes problem for Poisson observations. It uses both the current and past data to compute estimates for the quality of the current production. The QMP estimator developed by Hoadley in 1981 is based on many com plicated approximations. Sampling approaches such as the Gibbs sampler and Importance-sampling are alternative techniques that avoid these approxima tions and permit the computation of the quality estimates through Monte Carlo methods. Here we discuss the approaches and the algorithms for im plementing some Monte Carlo-based approaches on the QMP model. We also show via simulation that although the QMP algorithm can be computationally more convenient, the sampling approaches mentioned above give more accurate estimates of current quality.