Robust solutions to single and multi-period machine layout problems with interval flows
Malzeme akışlarının aralık değerleriyle tanımlandığı tek ve çok dönem makine yerleşim problemlerine dayanıklı çözümler
- Tez No: 58577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARBAROS TANSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Makine yerleşimi, dayanıklı eniyileme, belirsiz veri. iv, Plant Layout, robust optimization, inexact data. III
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET MALZEME AKIŞLARININ ARALIK DE?ERLERİYLE TANIMLANDI?I TEK VE ÇOK DÖNEM MAKİNE YERLEŞİM PROBLEMLERİNE DAYANIKLI ÇÖZÜMLER Özgür Atilla Tüfekçi Endüstri Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Barbaros Ç. Tansel Eylül, 1997 Makine yerleşim problemlerinde tasarım kararlan, genellikle eldeki verinin yetersiz olduğu ön safhalarda verilir. Bu çalışmada, dayanıklı çözümler üretmek amacıyla, malzeme akış miktarlarının belirsiz olduğu durumlarda makine yerleşim problemleri incelenmektedir. Malzeme akış miktarlarının, akışların en az ve en çok olduğu durumlara karşılık gelen alt ve üst değerleri arasında önceden bilinmeyen bir değer alacağı varsayılmıştır. Dayanıklılık ölçütü olarak en fazla kaybı enazlama seçilmiştir. Çalışmada geri dönülebilir ve dönülemez kararların birbirinden ayrıldığı çok dönem problemine de yerverilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROBUST SOLUTIONS TO SINGLE AND MULTI-PERIOD MACHINE LAYOUT PROBLEMS WITH INTERVAL FLOWS Özgür Atilla Tüfekçi M.S. in Industrial Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Barbaros Ç. Tansel September, 1997 Design decisons are generally given in the early stages when there is a great deal of inexactness in the data gathered. In this study, we consider the plant layout problem with inexactness in material flow quantities with the aim of designing robust layouts. Material flow quantities are assumed to lie in a priori specified intervals based, for example, on low and high demands. The robustness criterion we use is to minimize the maximum regret. We extend our work to the multi-period case where a distinction is made between reversible and irreversible layout decisions.