OECD ülkelerinin ekonomik özgürlüklerine göre kümeleme analizi ile sınıflandırılması
Classification of OECD countries with cluster analysis according to economic freedom
- Tez No: 585763
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENGİN KARAKIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik Özgürlük, OECD Ülkeleri, Kümeleme Analizi, Economic Freedom, OECD Countries, Clustering Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Ekonomik özgürlük, birey ya da firmaların ekonomik faaliyetlerde bulunurken herhangi bir kısıtlama altında olmamasıdır. Bu çalışmanın amacı Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü bünyesindeki ülkeleri ekonomik özgürlüklerine göre kümelere ayırıp sınıflandırmaktır. Çalışmada Heritage Vakfı ve Wall Street Journal tarafından her yıl yayınlanan Ekonomik Özgürlük Endeksi (IEF) raporundan faydalanılmıştır. OECD ülkelerinin, IEF raporundan elde edilen 2015-2019 dönemine ait verileri kullanılmıştır. Kümeleme analizi gruplanmamış verileri benzerliklerine göre sınıflara ayırmakta kullanılan bir yöntemdir. Çalışmada önce hiyerarşik kümeleme yöntemlerinden Ward yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra hiyerarşik olmayan kümeleme yöntemlerinden k-ortalamalar tekniği kullanılmıştır. Çalışmanın sonuç bölümünde her yıl için analizler yapılarak sınıflandırılan ülkeler değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Economic freedom is the absence of any restrictions on the economic activities of individuals of firms. The aim of this study is to differentiate and classify the countries within the Organization of Economic Development and Cooperation according to their economic freedoms. In this study, the Economic Freedom Index (IEF) annually report by the Heritage Foundation and the Wall Street Journal was used. Data of the OECD countries for the period 2015-2019 was obtained from the IEF report and has been used accordingly. Clustering analysis is a method used to classify ungrouped data into classes according to their similarities. First, the Ward method was used for hierarchical clustering methods. The non-hierarchical clustering methods k-averages were then used. In the conclusion part of the study, the countries which are analyzed by making analyzes for each year are evaluated.