Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Doğum Kliniği'nden toplanan mekonyum örneklerinde pestisit kalıntılarının araştırılması
Investigation of pesticide residues in meconium specimens collected from obstetrics department at Ankara university School of Medicine
- Tez No: 585787
- Danışmanlar: PROF. DR. ASLIHAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: GC-MS, Katı faz ekstraksiyon, Mekonyum, Pestisitler, Yenidoğan, GC-MS, Meconium, Newborn, Pesticides, Solid phase extraction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez kapsamında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Doğum Kliniği'nden alınan mekonyum örneklerinde pestisit kalıntı düzeyleri belirlenmiştir. Örneklerin analiz için hazırlanması sıvı-sıvı ekstraksiyon yöntemi ile Ankara Üniversitesi Adli Bilimler Enstitüsü Laboratuvarı'nda, kalıntı analizleri ise GC- MS cihazlarıyla Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Adli Toksikoloji Laboratuvarı'nda yapılmıştır. Yapılan çalışma ile ülkemizde ilk kez mekonyum numunesinde pestisit tayini gerçekleştirilmiştir. Bu sayede bölgemizde yeni doğan bebeklerin pestisitlere maruziyeti incelenmiş olup, mekonyum numunesinin pestisit analizleri için uygunluğu ve kullanılacak olan yöntemlerin geliştirilmesi, karşılaştırılması çalışmalarına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Fetüsün pestisitlere maruziyetini belirleme tekniklerinin geliştirilmesiyle, risk altındaki bebeklerin tanımlanması, müdahaleleri başlatmak ve daha fazla maruz kalmayı azaltmak için uygun önlemlerin alınmasını kolaylaştırmak hedeflenmektedir. Analizi yapılan 35 adet mekonyum numunesinin hiçbirinde tespit edilebilir düzeyde hekzaklorobenzen, p,p'- DDT, o,p-DDT ve p,p'-DDE kalıntılarına rastlanmamıştır ve bölgemizde toksikolojik açıdan herhangi bir riskin bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar, araştırılan pestisitlerin kullanımına izin verilen ve yasaklanan ülkelerde yapılan benzer çalışmalardaki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Ülkemizde daha önce mekonyum numunesinde herhangi bir çalışma yapılmadığı için karşılaştırma yapılamamıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, pesticide residue levels were determined in meconium samples taken from Ankara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Obstetrics Clinic.. Preparing samples for analysis were performed by liquid-liquid extraction method in Ankara University Institute of Forensic Sciences Laboratory, residue analysis were performed by GC-MS devices in Hacettepe University School Of Medicine Department of Forensic Medicine Forensic Toxicology Laboratory. Pesticide determination in meconium sample was performed for the first time in our country. In this way, the exposure of newborn babies to pesticides in our region has been investigated and it is aimed to make the meconium sample suitable for pesticide analysis and to contribute to the development and comparison of the methods to be used. By developing techniques to identify exposure of the fetus to pesticides, it is aimed to identify infants at risk, initiate interventions, and facilitate appropriate measures to reduce further exposure. Hexachlorobenzene, p, p'-DDT, o, p-DDT and p, p'-DDE residues were not found at detectable level in any of the analyzed 35 meconium samples and it was concluded that there was no toxicological risk in our region. Obtained results were compared with the results of similar studies conducted in other countries where the use of pesticides was allowed and prohibited. Since no such study has been done before in meconium in our country, no comparison could be made.